Index Vakbarát Hírportál

Észak-koreai cenzúra: az imperializmus csökevénye a farmer és ez tabu

2024. április 2., kedd 20:00

Alan Titchmarsht, a népszerű kertészt deréktól lefelé elhomályosították az észak-koreai állami televízió éber cenzorai. Így nem látszik munkaruhája, egy farmernadrág, amely Kim Dzsongun birodalmában évtizedek óta az „amerikai imperializmus” tiltott jelképének számít.

A higgadt kertészt és egészséges hivatását minden jel szerint megkedvelte a tekintélyelvű ország vezetése, mert nagylelkűen hozzájárult, hogy a BBC ismeretterjesztő sorozatát mindazok élvezhessék, akik megengedhetnek maguknak egy tévékészüléket.

Alan Titchmarsh azonban évekkel ezelőtt, a film forgatásakor nem készült fel arra, hogy az alkotást egy olyan országban is bemutatják, amely gondosan felügyeli a lakosság erkölcsi értékrendjét.

A körültekintő észak-koreai cenzoroknak sokkal kevesebb fejtörést és álmatlan éjszakát okozott volna, ha Titchmarsh farmer helyett például egy katonás, olajzöld kezeslábasban metszi a virágokat.

Ehelyett arra kényszerültek, hogy különféle trükkökkel manipulálják a mozgóképet, ami a mesterséges intelligencia bevetése nélkül korántsem egyszerű feladat, annál is inkább, mert a BBC Kerti titkok című sorozatát tavalyelőtt óta sugározza a vetélytárs nélküli észak-koreai állami televízió – így bőven volt vele munka.

A műsorszolgáltató kiemelt figyelmet fordít a kilencvenes évek eleje óta érvényes tiltásnRA, miszerint az adásokban az imperializmus gyűlölt jelképe, a farmer nem látható.

A szabályozás azóta csak szigorodott: halálbüntetést kockáztat az az alattvaló, akinél külföldi kulturális terméket – észak-koreai zsargonnal: „veszélyes méreganyagot” – találnak.

Ezzel szemben elvárt hazafias kötelesség a Koreai Munkapárt – leegyszerűsítve: a kommunista párt – ideológiájának dicsőítése, és a haza/rendszer védelme, akár az alattvalók élete árán is.

A szürreális álca

Jutalmul viszont – többek között – tévézhetnek.

A Kerti titkok minap sugárzott epizódja egy patinás, gondosan ápolt, 17. századi hertfordshire-i kertben játszódik, ahol Titchmarsh a házigazda szerepében nem kímélte magát. A földön térdelt, kockás ingének ujjait feltűrte, és metszőollóval készenlétben vágott neki míves munkájához – idézte fel a The Guardian.

A kép kissé szürreális. Olyan, mintha a kertész néha a föld felett lebegne.

A farmerjét ugyanis megkísérelték nem ki-, hanem elmosni, bár teljesen mégsem sikerült álcázni azt a tényt, hogy Titchmarsh tulajdonképpen mit is viselt a kertészkedés közben.

Az észak-koreai cenzorok az Egyesült Királyságban először 2010-ben bemutatott sorozat egy egyórás epizódjait 15 percesre kurtítják, a műsorvezetőt pedig helyi narrátor szinkronizálja. A zenei aláfestés hazafias, de nem nyomja el teljesen a brit műsorvezető jellegzetes yorkshire-i kiejtését – jegyezte meg a phenjani műsor figyelésére szakosodott NK News.

Kalózkodás

Soha nem gondoltam volna, hogy filmjeim eljutnak Észak-Koreába, de remélhetőleg a brit kertészet megnyugtató természete ott is jó fogadtatásra talál majd

– nyilatkozta Alan Titchmarsh azok után, hogy 2022-ben bemutatták a Kerti titkok első részeit. Arról persze nem kérhették ki véleményét: vajon másik nadrágot viselt volna-e, ha tudja, hogy a farmert kitakarják.

Egyébként az észak-koreaiak oltalma a nyugati kultúra „rosszindulatú” befolyásától még Kim Dzsongil uralkodása alatt kezdődött.

Fia, Kim Dzsongun már engedélyezte holdudvarának a Ford furgonok használatát, de – annak ellenére, hogy az amerikai kosárlabda rajongója volt – óva intett attól, hogy a „burzsoá kultúra” és „antiszocialista viselkedés” megmételyezze Észak-Korea szocialista projektjét.

A farmer tilalma mellesleg nem terjed ki a ritka nyugati vagy más turistákra, akik kedvükre öltözködhetnek látogatásuk során.

Nem világos viszont, hogy az állami tévé hogyan szerezte meg a Kerti titkok közvetítési jogait. Vélhetően kalóz módon – írta az NK News. Észak-Koreát ugyanis szankciókkal sújtják atomkísérleteiért, így importja korlátozott, beleértve a külföldi televíziós műsorok megvásárlását is.

(Borítókép: Emberek nézik a tévét, amely egy észak-koreai rakétaindításról készült fájlképet mutat a szöuli vasútállomáson 2019. augusztus 6-án Szöulban, Dél-Koreában. Fotó: Chung Sung-Jun / Getty Images)

 

Rovatok