Index Vakbarát Hírportál

Nagy nehézségekkel néz szembe a portugál miniszterelnök a következő választásokig

2024. április 2., kedd 19:30

Kedden iktatták be Luis Montenegro kormányát Portugáliában, miután a március 10-i előrehozott választáson pártja, a jobbközép Szociáldemokrata Néppárt (PSD) szerezte meg a legtöbb mandátumot. Ugyanakkor Montenegróéknak nincs többsége a parlamentben, így a szavazások során ellenzéki voksokra is szüksége lesz, amit a balközép Szocialista Párt (PS) nem kínál fel ezüsttálcán.

Április 2-án kezdte meg hivatalosan is a munkáját az új portugál kormány, miután az alig egy hónappal ezelőtti, március 10-én tartott előrehozott választásokat a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) és a vele együtt induló kisebb kereszténydemokrata pártok nyerték.

Ugyanakkor Portugália leendő miniszterelnöke, Luis Montenegro hiába beszélt arról, hogy kormánya stabilitást jelent az országnak, nem könnyű kormányzásnak néz elébe,

pártjának ugyanis nincs többsége a rendkívül megosztott, 230 fős portugál parlamentben.

A PSD-nek összesen 80 mandátuma van, így ahhoz, hogy a törvényjavaslatait elfogadják, más pártok szavazataira is szüksége van, szövetségesei pedig nem igazán vannak Montenegrónak.

Az elmúlt kilenc évben kormányzó, 78 képviselővel rendelkező balközép Szocialista Párt (PS) vezetője, Pedro Nuno Santos már a választás estéjén kijelentette, hogy nem akadályozza meg egy, a PSD által vezetett kisebbségi kormány felállását, ugyanakkor a jobbközép párt nem számíthat a támogatásukra.

Eközben a választáson harmadik helyet megszerző szélsőjobboldali Chega pártelnöke, André Ventura előre aláhúzta, ötven képviselőjük csak abban az esetben szavaz a kormánnyal, ha a Chegával is tárgyal – ugyanakkor Montenegro még a kampány idején kijelentette, nem működik együtt a szélsőjobboldali párttal.

Alkuk, alkuk mindenhol

Hogy Montenegróra milyen nehéz ciklus vár, azt már a múlt heti házelnökválasztás is előrevetítette:

a PSD jelöltjét ugyanis az első nap háromszor is leszavazták, majd pedig csak az örök vetélytárs PS-szel kötött háttéralkunak köszönhetően lett a parlamentnek elnöke.

A PSD-s Aguiar Branco-t végül 160-an támogatták, ugyanakkor az alku értelmében a jobbközép politikusnak két év múlva át kell adnia a pulpitust egy PS-es kollégájának.

Viszont nem a házelnökválasztás volt az, ami miatt Montenegró nehéz helyzetben van: a kormányról szóló bizalmi szavazás, valamint a 2025-ös költségvetéssel kapcsolatban még ennél is nagyobb alkukat és engedményeket kell tető alá hoznia, ha nem szeretné, hogy kormánya még idén megbukjon.

A kormány programjáról április 11-én és 12-én tartanak parlamenti vitát, ami után azt a képviselők többségének meg kell szavaznia, ellenkező esetben akár újabb választásokra kerülhet sor – ugyanakkor jelenleg az a valószínűbb, hogy a PS bizalmat szavaz a kisebbségi PDS-kormánynak, hiszen egy új, előrehozott választás jelenleg senkinek sem érdeke, azonban elképzelhető, hogy ezért a szocialisták ismét nagy számlát nyújtanak be Montenegrónak.

A Montenegro-kormánynak az első valódi kihívása így a 2025-ös költségvetés elfogadása lesz, mert jelenleg a szocialisták és a Chega is azt állítja, bármi is legyen benne, nem szavazzák meg.

A szocialista Santos előre kijelentette, ugyan bizonyos kiegészítéseket pártja is támogat – példaként a tanárok, a nővérek és a rendőrök fizetésemelését említette –, de lehetetlennek látja, hogy a frakció mind a 78 tagja egyhangúan megszavazza azt. Ráadásul Santos a választás estéjén azt ígérte, pártja készen áll a harcra, és harcias ellenzéke lesznek a kormánynak.

A Chega-vezér Ventura pedig még korábban arról beszélt, a költségvetést csak abban az esetben hajlandóak megszavazni, ha arról a kormányfő leül tárgyalni pártjával – ugyan Montenegro kizárta a szélsőjobboldallal való együttműködést, azonban a jövőben elképzelhető, hogy mégis a szélsőjobboldali képviselők szavazataira lesz szüksége kormányának életben maradásához, amennyiben a szocialistákkal nem tudnak megegyezni.

Amennyiben a parlament őszig nem tud megállapodni a költségvetés ügyében, abban az esetben az elnök feloszlatja a parlamentet és új választásokra kerül sor.

Nem biztos, hogy a kormány kitölti a mandátumát

Ugyan Portugáliában gyakoriak a kisebbségi kormányok, azonban a jelenleg politikai karanténban lévő Chega megerősödése miatt se a bal, se a mainstream jobboldalnak nincs többsége. Mivel Montenegro nem kíván a Chegával együttműködni, ezért a szocialisták számukra nagyon kedvező alkupozícióban vannak a tárgyalások során,

hiszen az ellenzéki Szocialista Párt áldása nélkül semmit sem tud megszavaztatni a kormány.

Emiatt elképzelhető, hogy bizonyos kérdésekben a két örök vetélytárs nem tud kompromisszumos megoldást elfogadni, és a most beiktatott kormány nem tölti ki a négyéves mandátumát – például 2021-ben a 2022-es költségvetés miatt bukott meg az akkor kisebbségi kormányt vezető szocialista António Costa kormánya, Portugália történelmében először nem sikerült megszavazni egy költségvetést.

Marcelo Rebelo de Sousa köztársasági elnök – aki egyébként korábban a PSD tagja volt – korábban azt ígérte, patthelyzet esetén segít a tárgyalások elsimításában.

(Borítókép: Luis Montenegro 2024. március 27-én. Fotó: Horacio Villalobos / Getty Images Hungary)

Rovatok