Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a Hamász Bulgáriában elásott fegyvereit

2024. április 3., szerda 21:06

Egy föld alatti rejtekhelyen találták meg Bulgáriában a Hamász palesztin terrorszervezet fegyverrejtekhelyét. A fegyvereket az elképzelések szerint Berlinbe szállították volna, hogy később feltehetőleg zsidó létesítmények elleni támadásokhoz használják.

Megtalálták a Hamász egyik feltételezett fegyverrejtekhelyét Bulgáriában – közölte szerdán a német rendőrség.

Elsőként a Der Spiegel című német napilap számolt be a fegyverek előkerüléséről annak nyomán, hogy tavaly decemberben őrizetbe vették a szélsőséges szervezet négy tagját Berlinben és Rotterdamban. A férfiak – a nyomozó hatóságok szerint – fegyvereket akartak beszerezni későbbi merényletek előkészítéséhez.

Ki akarták ásatni a fegyvereket a helyi embereikkel

A karlsruhei székhelyű Német Szövetségi Ügyészség tavalyi közlése szerint a férfiak, akik évek óta szoros kapcsolatot ápolnak a szélsőséges szervezet katonai szárnyával, egy föld alatti rejtekhelyet kerestek, amelyet egykor a Hamász alakított ki titokban. Az őrizetbe vettek egyike ugyanis megbízást kapott a Hamász vezetésétől, hogy kerítse elő ezeket a fegyvereket.

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) arról számolt be, hogy egyikük telefonján felvételeket találtak a fegyverekről. A digitális nyomok pedig elvezették a hatóságokat a bulgáriai rejtekhelyig.

A FEGYVEREKET MŰANYAG ZSÁKBA CSOMAGOLTÁK, MAJD EGY FA TÖVÉBEN ÁSTÁK EL, DE MÁR ELKEZDTEK ROZSDÁSODNI.

A hatóságok közölték, hogy a fegyvereket az elképzelések szerint Berlinbe szállították volna, hogy később feltehetőleg zsidó létesítmények elleni támadásokhoz használják. A három férfi terrorszervezethez tartozás alapos gyanúja miatt jelenleg vizsgálati őrizetben van.

Rovatok