Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden számonkérte Izraelt, azonnali lépéseket követelt

2024. április 3., szerda 07:23

Joe Biden kijelentette, hogy Izrael nem tesz eleget a segélymunkások védelmében, és gyors vizsgálatot követelt az Izraeli Védelmi Erők (IDF) gázai dróntámadása ügyében, amelyben a World Central Kitchen (WCK) jótékonysági szervezet hét munkatársa vesztette életét.

„Ez a konfliktus volt az egyik legrosszabb az utóbbi időkben abból a szempontból, hogy hány segélymunkást öltek meg” – mondta az amerikai elnök, aki élesen bírálta Izrael gázai akcióit.

A WCK-konvojt ért támadásban ausztrál, brit és lengyel állampolgárok, palesztinok, valamint egy amerikai és egy kanadai kettős állampolgár halt meg. Szerdán az IDF szóvivője azt mondta, hogy „a csapást nem azzal a szándékkal hajtották végre, hogy a WCK segélymunkásoknak kárt okozzanak”, hozzátéve, hogy hiba volt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie.

Joe Biden úgy fogalmazott, „fel van háborodva, és megszakad a szíve” a segélymunkások halála miatt, és kiemelte, hogy ez nem egy egyedülálló incidens.

Ez az egyik fő oka annak, hogy a humanitárius segélyek szétosztása Gázában olyan nehéz – mert Izrael nem tett eleget a segélymunkások védelmében, akik megpróbálták eljuttatni a civileknek a kétségbeesetten szükséges segítséget... Izrael szintén nem tett eleget a civilek védelmében

– fogalmazott az elnök a The Guardian beszámolója szerint.

Több mint 200 segélymunkás halt meg Gázában az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta, miután a militáns csoport október 7-én megtámadta az izraeli közösségeket – közölte kedden Jamie McGoldrick, az ENSZ humanitárius segélyek gázai koordinációjával megbízott vezető tisztviselője.

A WCK elleni támadás nem volt „elszigetelt eset” – tette hozzá, rámutatva, hogy az elmúlt hat hónapban Gázában megölt segélymunkások száma közel háromszorosa az egy év alatt bármely más konfliktusban regisztrált halálos áldozatok számának.

Erősödő amerikai kritikák Izraellel szemben

Kedden a WCK Jacob Flickingert nevezte meg a támadásban meghalt amerikai–kanadai kettős állampolgárként, aki a segélyszervezetnek dolgozott.

A dróntámadást követően több jótékonysági szervezet, köztük a WCK is bejelentette, hogy felfüggeszti működését a Gázai övezetben. Az egyik jótékonysági szervezet, az Aneran azt nyilatkozta, hogy a WCK munkatársainak halála arra a következtetésre juttatta csapatát, hogy „a segélyek biztonságos szállítása már nem lehetséges”.

Az Oxfam szerint december óta majdnem megduplázódott azoknak az embereknek a száma Gázában, akik „katasztrofális mértékű” éhezéssel küzdenek. A gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 27 gyermek halt meg alultápláltságban.

A The Guardian cikkében emlékeztet, hogy Biden kritikája Izrael gázai akcióival szemben az elmúlt hetekben egyre erősödött, és egyre nyilvánvalóbbá vált Benjamin Netanjahuval szembeni csalódottsága.

Márciusban Biden azt mondta, hogy az izraeli miniszterelnöknek „nagyobb figyelmet kell fordítania a gázai akciók következtében elvesztett ártatlan életekre”, és hogy álláspontja káros Izrael érdekeinek.

A WCK-segélykonvoj elleni támadás a világ vezetőinek elítélését váltotta ki. Rishi Sunak brit miniszterelnök a támadás sürgős kivizsgálására szólított fel, és egy beszélgetés során azt mondta Netanjahunak, hogy túl sok segélymunkás és egyszerű civil vesztette életét Gázában.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök azt mondta, hogy „teljes körű felelősségre vonást” követelt az incidens miatt, és „nagyon világosan közölte Netanjahu miniszterelnökkel, hogy az ausztrálok felháborodtak” az ausztrál segélymunkás halála miatt.

Rovatok