Index Vakbarát Hírportál

Már kampánya első napján meggyilkolták a polgármesterjelöltet Mexikóban

2024. április 3., szerda 13:30

2023 szeptembere óta már legalább 22 polgármesterjelöltet gyilkoltak meg Mexikóban, ami miatt a szakértők az ország legvéresebb választásának hívják a mostanit. A kormánypárti színekben induló Bertha Gisela Gaytát Celaya városában ölték meg. A támadásban egy képviselőjelölt is életét vesztette.

Kampányának első napján lelőtték Bertha Gisela Gaytát, aki a baloldali Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) színében indult volna el Mexikó egyik legerőszakosabb városában, Celayában polgármesterjelöltként – számol be róla a brit The Guardian mexikói tudósítója.

A jelölt pártjának aktivistáinak és szimpatizánsaik körében sétált az utcán, amikor lövések hallatszódtak – a lövöldözés során a polgármesterjelölt mellett a párt egy képviselőjelöltje, Adrián Guerrero is életét vesztette.

Gaytát pár órával azután gyilkolták meg, hogy egy sajtótájékoztatón kifejtette, polgármesterként hogyan lépne fel az erőszak és a korrupció ellen, illetve miként tenné biztonságosabbá a várost. Mint arra a lap emlékeztet,

2023 szeptembere óta már 22 polgármesterjelöltet gyilkoltak meg Mexikóban.

A gyilkosságok áldozatai nem kizárólag egy párthoz köthetőek, általában a hivatalban lévő jelölt kihívóit célozzák – 2021-ben a 32 gyilkosságból 25 esetben ez történt. Ennek oka, hogy ha valaki már megszerezte a hatalmat – pláne ha régóta –, akkor általában már van valamiféle egyezség a szervezett bűnözői körök és a város vezetői között.

A leggyakoribb gyilkosságok egyébként nem szövetségi vagy állami, hanem önkormányzati szinten történnek, mivel a szervezett bűnözők azt könnyebben tudják befolyásolni, ráadásul mivel a helyi költségvetésről, közöttük a rendőrségek büdzséjéről is önkormányzati szinten döntenek, ami a bűnözők számára fontosabb – Mexikóban 10, politikusok elleni gyilkosságból 8 önkormányzati képviselőket érint.

Emiatt a mexikói politikában a pártoknak nehéz önkormányzati képviselőjelölteket kiállítaniuk:

februárban például egy államban egy napon egyszerre legalább 34 ember jelentette be jelöltségének visszavonását, miután két jelöltet ugyanazon a napon meggyilkoltak.

A most júniusban esedékes választások egyébként Mexikó történetének a legnagyobbja lesz: amellett, hogy a közép-amerikai ország állampolgárai először választhatnak majd maguknak női szövetségi elnököt, ezenkívül összesen több mint húszezer szövetségi, állami és önkormányzati helyről fognak dönteni egy nap.

A két jelöltről, a regnáló elnök pártjában induló Claudia Sheinbaumról, illetve a szocialistákat kihívó jobbközép Xóchitl Gálvezről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Rovatok