Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Bukarestben tárgyalt

2024. április 3., szerda 13:48

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután Bukarestben megbeszélést folytat Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, majd a román miniszterelnökkel, végül uniós tagállami kormányfőkkel és az Európai Tanács elnökével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő Románia miniszterelnökével, Marcel Ciolacuval munkamegbeszélést folytat Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, valamint Bóka János, az európai uniós ügyek minisztere társaságában.

Orbán Viktor szerda este az EU Stratégiai Menetrend 2024–2029 bukaresti előkészítő megbeszéléséhez csatlakozik Horvátország, Belgium, Szlovénia miniszterelnökével, Románia elnökével, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen.

A Stratégiai Menetrend az uniós intézményi ciklus végén elfogadandó dokumentum, ami a következő intézményi ciklusra irányadó stratégiai kihívásokat vázolja fel, és útmutatást ad az EU intézményeinek.

A Menetrendet az állam- és kormányfők fogadják el, a döntés előtt pedig több alkalommal, több európai városban kisebb csoportokban tanácskoznak a dokumentumról.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Karmelita kolostorban fogadta Enrico Letta korábbi olasz kormányfőt, akivel a közelgő magyar EU-elnökségi tervekről is tárgyalt.

Rovatok