Index Vakbarát Hírportál

Több helyen is átírnák a választások eredményét Erdoganék

2024. április 3., szerda 15:42

A március végi önkormányzati választások után április 2-án álltak volna munkába az új polgármesterek és képviselők Törökországban, ugyanakkor több megválasztott kurd képviselő se vehette át a mandátumát. Van, ahol pár szabálytalan szavazólapra hivatkozva meg fogják ismételni a választásokat, máshol pedig a bíróság úgy határozott, hogy a győztes jelölt el se indulhatott volna, ezért a második helyezett kapta meg a mandátumát.

Mint arról beszámoltunk, a hétvégén tartottak önkormányzati választásokat Törökországban, ahol a vártnál jóval rosszabbul szerepelt Recep Tayyip Erdogan pártja, a neooszmán, jobboldali Igazság és Fejlődés Pártja (AKP).

Többek között az ország öt legnépesebb városát a legnagyobb ellenzéki párt, a szekularista, baloldali Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltjei hódították el,

ráadásul az AKP 2001-es megalakulása óta először fordult elő, hogy a legtöbb szavazatot nem Erdogan pártja szerezte.

A március 31-i választás után a most megválasztott polgármesterek és képviselők április 2-án foglalták volna el újonnan megszerzett pozíciójukat, azonban mint azt az Euractiv kiszúrta,

a Török Legfelsőbb Választási Bizottság (YSK) több helyen is megakadályozta, hogy a kurd kisebbség érdekeit képviselő HDP-s polgármesterek megkezdhessék munkájukat.

Az ország keleti részén található Van (kurdul Wan) városában például hiába nyert a szavazatok abszolút többségét megszerezve Abdullah Zeydan, helyette az Erdogan pártjának színeiben induló, a szavazók 27,1 százaléka által ikszelt Abdulahat Arvas lesz a település vezetője – ennek oka, hogy a török igazságügyi minisztérium a választások előtt két nappal jelentette be: Zeydan elképzelhető, hogy nem felel meg az indulási kritériumoknak, majd pedig később a bíróság is ugyanígy látta.

De nem kizárólag Vanban fordult elő, hogy a választásokat megnyerő kurd jelölt kedden nem kezdhette meg a munkáját. A délkeleti, többnyire arabok és kurdok lakta Sanliurfában a helyi választási bizottság néhány szavazólappal kapcsolatos szabálytalanságra hivatkozva érvénytelenítette az eredményeket, és a választások megismétlése mellett döntött, amire június 2-án kerül majd sor.

Míg egy másik esetben a kurd párt azzal vádolja az AKP-t, hogy illegális szavazókkal győzték le jelöltjüket Sirnakban,

de ugyanúgy ezzel vádolják Erdogan pártját Bitlisben és Karsban is, ahol jelöltjeik így szintén a második helyet szerezték csak meg.

A HDP társelnöke közösségi oldalán jelentette be, hogy e három településen perre viszik a választás eredményét, emellett kifogást emelnek a választások ellen a választási bizottságnál, szerdára pedig tüntetni hívta az adott településeken a kurdokat. Az esetekre az AKP szóvivője csak annyit reagált, ezek jogi kérdések, ezért a kormány azokba nem tud beavatkozni.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a kurd párt elindulását jogi eszközökkel próbálják nehezíteni. Erdoganék ugyanis azzal vádolják a HDP-t, hogy a párt kapcsolatban áll a Törökország mellett többek között az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is terrorszervezetként számontartott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), ráadásul Erdogánék üldöznek is egyes kurd csoportokat.

Rovatok