Index Vakbarát Hírportál

A földig rombolják a Las Vegas-i Tropicanát – vajon mi épül a legendás kaszinó helyén?

2024. április 4., csütörtök 06:10

Hatvanhét gyümölcsöző esztendő elteltével lakat került a „bűnös város” harmadik legrégebbi kaszinójának bejáratára. Októberben végleg lerombolják a szállodával együtt, a helyén pedig – másfél milliárd dollárért – egy baseballstadion épül.

„Úgy hallottam, a Tropicana meglehetősen kényelmes” – ezt mondta a 007-es ügynök az 1971-ben bemutatott, a Gyémántok az örökkévalóságnak című filmben a James Bondot alakító Sean Connery, majd elfoglalta elegáns lakosztályát a csilivili Las Vegas-i szállóban.

Ez az időszak volt a Tropicana fénykora.

„Elérkezett a végzet ideje” – mondta az egykor a bűnszervezetek által irányított patinás kaszinó egyik csaposa, aki 38 éven át szolgálta ki a vendégeket. Charlie Granado szerint a zárás egyrészt elszomorító, másrészt megnyugtató, mert a Tropicana nem ért dicstelen véget.

Megnyitásakor a Las Vegast is magába foglaló nevadai Clark megye lakossága éppen csak meghaladta a százezer főt. Azóta akkora léptékű volt a fejlődés, hogy napjainkban már az utcai fotózást is tiltják a hatóságok.

A sivataggal körülvett főutcán, a híres Stripen található kétszárnyas, 300 szobás szálloda felépítése akkor került 15 millió dollárba.

Ápolt pázsitjával és elegáns termeivel érdemelte ki a Las Vegas-i Tiffany becenevet.

A kor legjelesebb csillagai – köztük Elizabeth Taylor, Debbie Reynolds, Frank Sinatra és Sammy Davis jr. – voltak a vendégei.

A szerencsejáték-város megújulásának korszakában a Tropicana is gyökeres változásokon esett át. Még két szállodai toronnyal bővítették ki, a kaszinó mennyezetét pedig zöld és borostyánszínű ólomüveggel ékesítették. Csupán ez az akkoriban, 1979-ben mesésnek számító kupola egymillió dollárba került.

Pókerzsetonok – szuvenírként

A Tropicana akkor még magányosan árválkodott a Stripen – emlékezett vissza Barbara Boggess, aki 26 éves volt, amikor 1978-ban szobalányként alkalmazták. Akkoriban tíz perc alatt jutott el munkahelyéig; ma több mint egy órát vesz igénybe az utazás.

Minden átalakításra élénken emlékszik: a nyolcvanas években a szállodát Las Vegas szigetének hívták, miután a medencéjében egy blackjackasztal lebegett.

A kétezres évek első évtizedében ugyanott egy karibi hangulatot idéző strandot alakítottak ki.

Az eredeti szerkezetből mára csak az alacsonyabb szárnyak maradtak meg, így a hangulat inkább a letűnt Vegas iránti nosztalgiát tükrözi. „Olyan, mint egy időutazás” – mondta egy helybéli, aki utoljára nem sokkal a zárás előtt járt a kaszinóban.

JT Seumala az emlékek felidézésére férjével a Tropicanában szállt meg. Bebarangolták az épület minden zugát, szerencsét próbáltak a blackjackben és a rulettben, majd távozás előtt zsebre vágtak néhány vörös, ötdolláros pókerzsetont – szuvenírként.

A topless

Köztudott, hogy a nagy összegű készpénzt forgató Las Vegas-i kaszinók nem kerülték el a szervezett bűnözés éber figyelmét. A Tropicanához speciel Frank Costello neve fűződik. A maffiózót hetekkel a „bűnbarlang” megnyitása után főbe lőtték New Yorkban.

A helyszínelők a kabátzsebében egy fecnit találtak – a Tropicana naprakész bevételi adataival.

A hetvenes években a Kansas City-i bűnszervezetek után nyomozó szövetségi hatóságok több mint egy tucat gengsztert azzal vádoltak: kétmillió dollárt próbáltak elsinkófálni a vegasi kaszinókból, a többi között a Tropicanából. Csupán vele kapcsolatban öt bűnözőt vágtak sittre.

A hotel-kaszinó azonban nem csak a gengszterekről maradt emlékezetes. Hosszú időn, közel fél évszázadon át itt futott a párizsi Folies Bergère revüje, amelyben a táncosnők csak néhány tollal ékeskedtek – felül még azzal sem.

A kabaré is része volt Elvis Presley Szerelem Las Vegasban című, 1964-ben készült filmjének.

Profilváltás

A Strip déli részén található Tropicana környékén mára két jeles klub talált otthonra: a szövetségi hokiligában, az NHL-ben versenyző Vegas Golden Knights és a Las Vegas Raiders amerikaifoci-csapata, az NFL tagja. Ez utóbbi négy éve költözött a kaliforniai Oaklandből Nevadába.

A Tropicanát bezárása után fél évvel kezdik bontani.

A helyére, másfél milliárdos költséggel egy baseballstadion épül, talán abban a reményben, hogy egy olyan klubot is sikerül létrehozni vagy elcsábítani. Az Oakland Athletics stadion a tervek szerint 2028-ban fog megnyílni.

„Las Vegas minden körülmények között feltalálta magát” – állapította meg Seumala.

(Borítókép: A Tropicana kaszinó Las Vegasban 2021. április 13-án. Fotó: Ethan Miller / Getty Images Hungary)

Rovatok