Index Vakbarát Hírportál

A brazíliai magyar nagykövetség megtorolhatta a Bolsonaro-felvétel kiszivárogtatását

2024. április 4., csütörtök 14:41

A Bolsonaro-videó kiszivárogtatása után kirúgta két alkalmazottját a brazíliai magyar nagykövetség. Jair Bolsonaro, Brazília korábbi elnöke két éjszakán keresztül a magyar nagykövetségen keresett menedéket Brazíliában. A látogatás mindaddig titokban maradt, amíg ki nem szivárogtak az érkezését rögzítő felvételek. Most a brazíliai magyar nagykövetség két brazil alkalmazottjától – akik hozzáfértek a biztonsági kamerák képeit megjelenítő monitorhoz – vált meg.

Két helyi alkalmazottat rúgtak ki Magyarország brazíliai nagykövetségéről a Bolsonaro-videó kiszivárogtatása után – írja a CNN Brasil.

A hírportál szerint az elbocsátásokat büntetésként szánták a The New York Timesnak történt kínos kiszivárogtatásért, amely politikai felháborodást váltott ki Brazíliában, ennek kapcsán Bolsonaro letartóztatását követelték.

Jair Bolsonaro, Brazília korábbi elnöke – aki ellen jelenleg büntetőeljárás folyik hazájában, mert a gyanú szerint a 2022-es elnökválasztási vereség után puccsra készült – Magyarország brazíliai nagykövetségén keresett menedéket.

Jair Bolsonaro két napot töltött a nagykövetségen, ahol biztonsági őrök védték. Végül február 14-én, délután hagyta el a magyar nagykövetséget, ezt szintén rögzítette egy biztonsági kamera. Távozásakor Halmai Miklós nagykövet is elköszönt tőle (Bolsonaro érkezésekor is ő fogadta az elnököt).

A brazíliai magyar nagykövetség a videók kiszivárogtatása miatt válhatott meg két brazil alkalmazottjától.

„A magyar nagykövetség anélkül, hogy bebizonyította volna az alkalmazottak részvételét a videó nyilvánosságra hozatalában, úgy döntött, elbocsátja azokat a brazilokat, akiknek hozzáférése volt a monitorhoz, amely valós időben jelenítette meg a képeket” – jelentette a CNN Brasil, amelynek megkeresésére a nagykövetség nem reagált.

A The New York Times nem közölte, hogyan jutott hozzá a kiszivárgott felvételekhez. Bolsonaro négy nappal a magyar nagykövetségre való belépése előtt, február 8-án kényszerült útlevelének leadására.

Az exelnök ügyvédei tagadták, hogy menedékjogot akart kérni a magyar külképviseleten, Bolsonaro pedig azt állította, hogy csupán „egy baráti ország hatóságaival tartotta a kapcsolatot”.

Jair Bolsonaro egyik politikus fia, Eduardo Bolsonaro kongresszusi képviselő a hírek szerint még ebben a hónapban Magyarországra utazik, hogy részt vegyen a budapesti Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC).

Rovatok