Index Vakbarát Hírportál

Sajátos módon bosszulták meg a hekkerek Alekszej Navalnij halálát

2024. április 4., csütörtök 06:07

Alig néhány órával az ellenzéki orosz politikus, Alekszej Navalnij halála után hekkerek nemzetközi csoportja bosszút forralt, majd feltörte az orosz ítélet-végrehajtásnak és az egyik ellátójának számítógépes rendszerét. Nagyobb kárt okoztak, mint tervezték.

„A. Navalnij elítélt egy séta után rosszul lett, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét” – tudatta az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat, az FSZIN február 16-án kiadott szolgálati közleményében.

Az orosz elnök kérlelhetetlen kritikusa ugyanazon a napon, 47 évesen halt meg a 3. számú büntetőtelepen.

Miközben a fél világ a rejtélyes haláleset körülményeit boncolgatta, hovatartozástól függetlenül támadásba lendültek a hekkerek. Azt állítják: különböző nemzetiségűek. Akadnak köztük orosz emigránsok és ukránok egyaránt.

Első lépésként „magukévá tették”, magyarán eltulajdonították a teljes orosz fogolyadatbázist. Az FSZIN rendszerének feltörését a portálon Navalnij fotóival és vészjósló üzenetekkel igazolták – amelyeket utóbb a CNN is azonosított.

Éljen Alekszej Navalnij!

– írta például a börtönrendszer egyik meghekkelt weboldalán, amelyre az aktivista Navalnij és felesége, Julija egy politikai nagygyűlésen megörökített fotóját is feltöltötték.

Ennél sokkal nagyobbat ütött, hogy ellopták a foglyok adatbázisát.

Több százezer nevet tartalmaz, lakcímekkel, rokoni kapcsolatokkal – köztük azoknak az elítélteknek az adataival, akik Navalnijjal együtt raboskodtak az északi-sarkvidéki büntetés-végrehajtási kolónián február 16-ig.

Abban a reményben tették közzé az adatokat, elérhetőségekkel együtt, „hogy valaki segít a történtek megértésében” – magyarázta a jogsértő hekkerek egyike.

Árleszállítás

Nem kímélték azt az online kantinrendszert sem, amely révén a hozzátartozók élelmiszert vásárolhatnak az elítéltek számára. Az ott forgalmazott tészta vagy marhahúskonzerv árát pontosan a század részére csökkentették.

A 100 rubeles, 400 forintos tételért például az átverés azonosításáig csupán 1 rubelt, hozzávetőleg 4 forintot kellett fizetni.

A hekkerek szerint az üzemeltető adminisztrátora csak hosszú órák elteltével figyelt fel a növekvő forgalomra, és alapos késéssel jött csak rá a magyarázatra – a váratlan akciózásra.

A börtönkantin informatikusainak három teljes nap elteltével sikerült végképp leállítaniuk a hekkerek által biztosított hatalmas kedvezményeket.

Ez utóbbiak eközben a vásárlási naplót böngészték, amiből kiderült, hogy az ügyfelek a „versenyképes” árak láttán rövid idő alatt megrohamozták a börtönkantint.

A 34 orosz régióban található börtönök online kantinját működtető Kaluzskoje cég az informatikai támadás másnapján ismerte el, hogy „műszaki hiba” miatt az „élelmiszerek és alapvető szükségleti cikkek” árai „pontatlanok”.

A politikailag motivált hekkelés

A hekkerek azt állítják: nyolcszázezer elítélt, illetve kapcsolati rendszerük adatait szerezték meg. Az adatbázis ismétlődő információkat tartalmaz, de még így is több százezer személy információi találhatók benne.

Az ellenőrzés során néhány nevet összevetettek azoknak a nevével, akikről tudni, hogy az orosz büntetés-végrehajtás rabjai – és az adatok hitelesnek bizonyultak.

Russian prison system hacked in retaliation for Navalny's death

The hackers shared the stolen data to uncover the circumstances surrounding Navalny's death.

* https://t.co/62oocIwc9K#dwobservatory #dwnews #digwatch

– Digital Watch Observatory (@DigWatchWorld) April 1, 2024

A kiszivárgott adatok hitelesek – állítja egy, az adatgyűjtők elemzésében jártas kiberbiztonsági szakértő is. Tom Hegel szerint egyértelmű, hogy a hekkerek „teljes hozzáférést szereztek” a megtámadott informatikai rendszerek felett.

„Hekktivizmus” a neve a politikailag motivált hekkelésnek, amelybe az FSZIN, illetve a Kaluzskoje elleni informatikai támadás sorolható. A sajátos kiberháború különösen az eltelt két évben, az Ukrajna ellen indított orosz támadás óta terjed.

(Borítókép: Alekszej Navalnij a képernyőn a kilencéves börtönbüntetése elleni fellebbezése tárgyalásán a moszkvai városi bíróságon, 2022. május 24-én. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok