Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea háromoldalú csúcstalálkozót tervez Japánnal és Kínával

2024. április 5., péntek 14:32

2019-ben tartott legutóbb háromoldalú csúcstalálkozót a Dél-Korea, Japán, Kína triumvirátus, pedig 2008 óta évente egyszer összegyűltek a vezetőik, hogy megvitassák a gazdasági együttműködést és a regionális kérdéseket. A májusi csúcstalálkozón Szöul látja vendégül a két szomszédos országot, a fő téma pedig az észak-koreai fenyegetés lesz.

Dél-Korea azt tervezi, hogy májusban háromoldalú csúcstalálkozót tart Japánnal és Kínával, újraindítva a tárgyalásokat, amelyekre 2019 óta nem került sor a háborús munkaügyi kérdések és a Covid–19 világjárvány miatt feszült tokiói-szöuli kapcsolatok miatt – közölték csütörtökön diplomáciai források.

Dél-Korea, amely jelenleg a háromoldalú párbeszéd soros elnöke, a források szerint arra törekedett, hogy 2023-ban vagy idén áprilisban adjon otthont a háromoldalú párbeszédnek.

Az országok legutóbb 2019 decemberében tartották a háromoldalú csúcstalálkozót.

A Tokió és Szöul közötti kapcsolatok mélypontra kerültek, miután a dél-koreai legfelsőbb bíróság 2018-ban arra kötelezett két japán céget, hogy kártalanítson dél-koreai felpereseket a Koreai-félsziget 1910-1945 közötti japán gyarmati uralma idején a háborús kényszermunka miatt.

A kyodonews szerint a források szerint a három ázsiai szomszéd vezetői valószínűleg megvitatják a gazdasági együttműködést és a regionális kérdéseket, például Észak-Korea nukleáris és rakétafenyegetését, Dél-Korea és Japán pedig reméli, hogy Kína használja Phenjanra gyakorolt befolyását az Északkal kapcsolatos aggodalmak kezelésére.

Dél-Korea, Japán és Kína külügyminiszterei novemberben személyesen tárgyaltak Busanban, ahol megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a vezetőik mielőbbi csúcstalálkozójának megszervezésére irányuló erőfeszítéseket.

A három ország vezetői 1999 óta rendszeresen találkoztak nemzetközi konferenciák keretében, 2008 óta pedig felváltva látják el a vendéglátói feladatokat önálló csúcstalálkozókon.

Rovatok