Index Vakbarát Hírportál

A Japán-tengerben végezte Kim Dzsongun ballisztikus rakétája

2024. április 2., kedd 08:02

Idén már a harmadik hiperszonikus rakétáját lőtte ki Phenjan kísérleti céllal a Japán-tenger felé. A rakéta 600 kilométeres repülőút után zuhant a tengerbe. Dél-Korea szerint a tesztelés provokációnak minősül, és súlyosan veszélyezteti a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását.

Észak-Korea közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki – közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságára (JCS) hivatkozva kedden. Szöuli tájékoztatás szerint a kilövést Phenjan körzetéből hajtották végre éjfél körül a Japán-tenger felé. A rakéta körülbelül 600 kilométert repült, majd a tengerbe esett – közölte az MTI.

A bizottság bejelentette, hogy a dél-koreai fegyveres erőknél emelték a készültségi szintet, és leszögezte: az észak-koreai ballisztikus rakéták kilövése „provokációnak minősül, és súlyosan veszélyezteti a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását”.

A kilövésre alig két héttel azután került sor, hogy a phenjani állami média közlése szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy „új típusú, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakéta szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművének sikeres tesztelését” felügyelte.

A keddi kilövés az idén eddig a harmadik ballisztikus rakétakísérlet.

Az év elején Észak-Korea „fő ellenségének” nyilvánította Dél-Koreát, fölszámolta az újraegyesítésre és a kapcsolatfelvételre hivatott ügynökségeket, és háborúval fenyegetőzött „akár 0,001 milliméteres” területsértés miatt is.

(Borítókép: Egy nő elsétál egy televízió képernyője előtt, amelyen az észak-koreai rakétakísérletről készült felvétel látható egy szöuli vasútállomáson 2024. április 2-án. Fotó: Jung Yeon-je / AFP)

Rovatok