Index Vakbarát Hírportál

Rommá lőtték az ukrán energiahálózatot az oroszok

2024. április 5., péntek 15:20

A március 22-i támadásban Oroszország több mint hatvan öngyilkos drónt és kilencven rakétát vetett be Ukrajnában − ez volt a legsúlyosabb támadás az ország energetikai infrastruktúrája ellen azóta, hogy a teljes körű invázió 2022 elején megkezdődött.

A légicsapás azt mutatja, hogy Oroszország ismét az ukrán energetikai létesítmények elleni támadásra összpontosít. A közelmúltbeli támadások mennyisége és pontossága riasztotta az ország védelmezőit, akik szerint a Kreml erői most jobb hírszerzési információkkal és friss taktikákkal rendelkeznek az ukrán elektromos hálózat megsemmisítésére és a gazdaság leállítására irányuló kampányukban. Moszkva nyilvánvalóan azt is megtanulta, hogyan használja ki az ukrán légvédelem réseit − írja elemzésében az AP hírügynökség

Az Oroszországgal határos harkivi régióban, amelyet a legsúlyosabban érintett a katasztrófa, még hetekkel később is áramkimaradások vannak. Csütörtökön drónok csapódtak be a régió Zmiivska nevű erőművébe, és 350 ezer ember maradt áram nélkül.

Megpróbálnak visszavinni minket a 17-ik századba

− mondta Szerhij, az egyik megtámadott erőmű vezetője.

Az újabb csapásokra való gyötrelmes várakozás alatt az ukrán tisztviselők arról tárgyalnak, hogyan lehetne jobban megvédeni az áramtermelő infrastruktúrát. Az egyik megoldás a decentralizálás lehet, kis létesítmények hálózatának létrehozásával, amelyeket nehezebb eltalálni, mint a nagy erőműveket.

A támadások időzítése sok megfigyelőt zavarba ejtett.

Változott az orosz stratégia

„Oroszország általában a téli csúcsidőszakokra tartja fenn az energetikai infrastruktúra elleni nagyszabású támadásokat, amikor a legnagyobb a hőigény. A tavaszi hadjárat arra utal, hogy Oroszország késésben volt az új taktika bevezetésével” − mondta Olekszandr Harcsenko, a kijevi székhelyű Energiaipari Kutatóközpont igazgatója.

Teljesen biztos vagyok benne, hogy ezt már egy hónappal korábban meg akarták tenni

− mondta.

Oroszország a várakozásoknak megfelelően a tavalyi év utolsó három hónapjában, amikor a hőmérséklet fagypont alá süllyedt, az energetikai infrastruktúrát vette célba. A nagyfeszültségű hálózat azonban felkészült a támadások elviselésére, és a megrongált helyszíneket gyorsan helyreállították. Decemberben Oroszország belátta, hogy a régi taktika nem működik.

Csúcsra járatták a hírszerzést

Ahogy teltek a téli hónapok, Oroszország új tervet kezdett kieszelni.

Hatalmas hírszerzési munkát végeztek

− mondta Harcsenko, rámutatva a támadások pontos jellegére és az okozott károkra. Úgy tűnik, az orosz hadsereg „mindent tudott számos energetikai infrastruktúraobjektum aktuális állapotáról”, beleértve azok védelmét is.

„Miután kiválasztották a célpontokat, Oroszország példátlan mértékű rakétacsapásokat indított. Ha korábban célpontonként három drónt és két rakétát indítottak, most hat rakétát és akár tizenöt drónt is küldenek” − mondta.

A légvédelmi rendszerek nem tudták mindent elfogni.

Ez túl sok volt

− közölte

Az eredmény elborzasztó. Harcsenko adatai szerint Ukrajna áramtermelésének akár 15 százalékát is elveszítette. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem tudja fedezni a nyári csúcsidőszakban, júliusban és augusztusban várható keresletet.

A korábbi támadások után az erőművek dolgozói viszonylag gyorsan helyre tudták állítani a szolgáltatást. Ez azonban március 22-e után nehezebbé vált, mivel a folyamatos csapások megakadályozzák az újjáépítést.

(Borítókép: A DTEK vezetői ellenőrzik az egyik ukrán hőerőmű elleni közelmúltbeli orosz rakétatámadás által okozott károkat, 2024. április 2-án. Fotó: Oksana Parafeniuk / The Washington Post / Getty Images Hungary)

Rovatok