Index Vakbarát Hírportál

Rémálomszerű forgatókönyv Haitin, megkongatták a vészharangot

2024. április 5., péntek 08:31

Az ENSZ Haiti helyzetével foglalkozó szakértője figyelmeztetett, hogy a karibi országban hamarosan elszabadul a pokol. A bűnöző bandák felkelése óta több tízezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét, s a főváros már szinte megközelíthetetlen. A zavargások tömeges menekültáradatot indíthatnak el az Egyesült Államokba és a Dominikai Köztársaságba.

Alig több mint egy hónappal a bandaháború kezdete után William O'Neil amerikai ügyvéd, Haiti helyzetével foglalkozó ENSZ-tisztviselő figyelmeztetett, hogy Haitin a helyzet egyre csak romlik – számolt be a The Guardian.

A nemzetközi repülőteret március eleje óta zárva tartják, a külföldieket helikopterrel evakuálják, és felfegyverzett bandatagok szinte naponta támadnak iskolákat, egyetemeket, kórházakat, bankokat, üzleteket és Haiti fővárosának politikai központját. Szerdán kifosztották a nemzeti könyvtárat is.

Ismerek valakit, aki a fél családját elvesztette. Megölték testvéreit, unokatestvéreit, nagybátyját. Soha nem történt meg vele ennél rosszabb. Őszintén szólva, mostanra kifogytam a szavakból. Ez apokaliptikus, olyan, mintha a világvége közeledne

– fogalmazott az ENSZ független szakértője, aki ennyi erőszakot és kegyetlenséget soha életében nem látott még Haitin.

Emberek tízezrei menekülnek

S bár korábban dolgozott már Ruanda, Sierra Leone, Koszovó, Bosznia, Nepál és Dél-Szudán területein is, a karibi országban történtek megdöbbentették őt. Az ENSZ múlt heti jelentése szerint 2024 első három hónapjában több mint 1500 embert öltek meg, míg tavaly egész évben 4451-et.

„Itt szerintem az a különbség, hogy az állam gyakorlatilag nincs jelen. Nincs állam, és az éli túl, aki erősebb. Sajnos a legerősebbek most a bandák” – mondta O'Neill, aki szerint csak egy kisebb csoda segíthet Haiti fegyverhiányos rendőrségének megakadályozni a teljes hatalomátvételt.

A becslések szerint Port-au-Prince főváros körülbelül 90 százalékát már Haiti nagyhatalmú, politikai kapcsolatokkal rendelkező bandái ellenőrzik.

Az ENSZ szerint az elmúlt hetekben több mint 53 ezer ember menekült el a fővárosból.

O'Neill attól is tart, hogy a zavargások hamarosan az ország más részeire is kiterjedhetnek, ami tömeges menekültáradatot indíthat el az Egyesült Államokba és a Dominikai Köztársaságba. „Ha a pokol elszabadul, rengeteg ember fog hajóra szállni. A céljuk az lesz, hogy bármi áron kijussanak az országból” – tette hozzá.

Borús prognózis

O'Neill szerint ez a rémálomszerű forgatókönyv néhány hónap múlva, legrosszabb esetben hetek múlva meg is valósul. Ez most már tényleg hasonlít ahhoz, ami „Szomáliában történt a legrosszabb időkben. Még nem tartunk ott. De vészesen közel vagyunk hozzá.” A borús prognózis ellenére O'Neill úgy véli, hogy a helyzet visszafordítható. Reméli, hogy a Kenya által vezetett, akár 4000 rendőrtisztből és katonából álló többnemzeti missziót bevetik.

A közelgő amerikai választások miatt a Biden-kormányzat valószínűleg nem fog csapatokat küldeni. Az ENSZ szakértője szerint azonban Washington közbe tudna lépni, ha leállítaná az amerikai gyártmányú fegyverek Floridából Haiti kikötőbe történő csempészését.

Elképesztő, hogy Haitire nem lehet élelmiszert vagy gyógyszert bejuttatni, de még mindig érkeznek fegyverek és töltények... Nem hiszem el, hogy az amerikai kormány nem vizsgálja át a Miamiból induló hajókat

– mondta O'Neill, hozzátéve, hogy ha a bandáknak nincsenek fegyvereik vagy töltényeik, akkor elveszítik minden erejüket.

A bandák valódi indítéka továbbra is vita tárgyát képezi. O'Neill gyanúja szerint a lázadás nem a hatalom átvételéről szólt, hanem inkább a külföldi biztonsági erők bevetésének megakadályozásáról és a rend helyreállítására felállított átmeneti tanácsban részt vevő politikusok megfélemlítéséről.

Önbíráskodó mozgalmak, gyilkosság, erőszak

Mint arról beszámoltunk, március eleje óta bűnöző bandák tartják rettegésben és támadják Haiti állam utolsó működő maradványait – a repülőteret, a rendőrőrsöket, a kormányzati épületeket és a nemzeti büntetés-végrehajtási intézeteket. Ellenük önbíráskodó mozgalmak szerveződnek, akik szintén a gyilkosságban és erőszakban látják a kiutat.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) összesítése szerint március 8. és 27. között a fővárosból menekülő 53 125 embert regisztráltak a buszpályaudvarokon. Az emberek túlnyomó többsége egy déli régióba tartott, amely már több mint 116 ezer menekültet fogadott be korábban.

Az IOM felhívta a figyelmet arra is, hogy a tartományok településeinek nincsenek elegendő forrásaik ilyen nagyszámú ember befogadására a fővárosból. A világszervezet összesítése szerint eddig mintegy 362 ezer embernek kellett elhagynia otthonát az erőszak miatt, hogy az ország biztonságosabb részén találjon menedéket magának. A 11 milliós szigetország fővárosában hozzávetőleg egymillióan élnek.

Haitit kegyetlen bűnbandák tartják rettegésben azóta, hogy 2021-ben meggyilkolták Jovenel Moise elnököt. Az erőszak elsősorban Port-au-Prince-t uralta el, a bandák a város területének már mintegy 80 százalékát az ellenőrzésük alá vonták, és próbálják kiterjeszteni befolyásukat vidékre is.

Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke március 12-én lemondott, az országnak azóta nincs működőképes kormánya. Az ország vezetését különböző pártok és társadalmi csoportok képviselőiből szervezett elnöki tanács készül ideiglenesen átvenni, ami egyelőre nem történt meg. Több ország diplomatái mellett állampolgárait is evakuálta.

Nemrég egy Addison Pierre Maalouf nevű amerikai youtuber Haitibe utazott, hogy interjút készítsen egy kegyetlenségéről hírhedt bandataggal, de egy másik banda elrabolta, és most nagy összegű váltságdíjat követelnek érte.

(Borítókép: Mexikó álllampolgárokat evakuálnak Haitiről 2024. április 1-jén. Fotó: Handout / Secretaria de Relaciones Exterio / Reuters)

Rovatok