Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Királyság továbbra is elkötelezett a gázai övezeti segélyszállítmányok mellett

2024. április 7., vasárnap 17:04

A napokban hét segélymunkást bombáztak le az izraeliek Gázában, ami kiváltotta a nemzetközi közösség haragját. Ennek ellenére David Cameron brit külügyminiszter szerint a tengeri folyosón történő segélynyújtást folytatni kell, ugyanis az övezetben élők az éhínség szélén tántorognak. Ennek nyomatékosítására hatalmas segélyt küldenek a zónába.

David Cameron a gázai éhínségre figyelmeztet, miközben az Egyesült Királyság a Királyi Haditengerészet hajóját küldi a segélyezés folytatására. Az Egyesült Államok vezette tengeri folyosóhoz való csatlakozásra a hét segélymunkás múlt heti meggyilkolása miatt feldühödött nemzetközi közösség készteti a szigetországot.

A brit Királyi Haditengerészet szombaton akcióba lépett, hogy segítsen a Gázai övezetbe juttatni a szükséges segélyeket, miközben David Cameron külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az ott rekedt palesztin nép az éhínség szélén áll.

Mivel az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kormányára erős nyomás nehezedik, hogy állítsák le a fegyvereladásokat Izraelnek, a külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy a miniszterek ehelyett a Ciprusról Gázába tervezett új tengeri folyosó támogatását fogják fokozni, hogy „életmentő segélyt” juttassanak el a tengeren keresztül az alapvető élelmiszer-ellátásra sürgősen rászoruló lakossághoz – írta meg a The Guardian.

David Cameron bejelentette a Királyi Haditengerészet egy hajójának és 4400 tonnányi segélynek a sürgősségi szállítását, majd így nyilatkozott:

A gázai helyzet szörnyű, és az éhínség fenyegetése valós. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy eljuttassuk a segélyt azokhoz, akiknek olyan nagy szükségük van rá.

Grant Shapps védelmi miniszter azt mondta, hogy a haditengerészet egyik hajója úton van a Földközi-tenger keleti részére.

A művelet részeként, amelyet Joe Biden először a múlt hónap elején, a ramadán kezdetén jelentett be, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az EU és más partnerek egy új, ideiglenes mólót hoznak létre a Gázai övezet partjainál, ahonnan közvetlenül a blokád alá vont területre lehet eljuttatni a segélyeket anélkül, hogy a határon vissza kellene fordulniuk. A szállítmányokat az izraeli tisztviselők Larnacában ellenőrzik, mielőtt elindulnának.

Rovatok