Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb a nyomás Izraelen a rengeteg gázai civil halála miatt

2024. április 7., vasárnap 08:27

Izraeli hibák sorozata, köztük kommunikációs zavarok és a bevetési szabályok megsértése vezetett a halálos légicsapásokhoz, amelyek a napokban hét humanitárius segélymunkás halálát okozták Gázában − közölték pénteken magas rangú izraeli katonai tisztviselők.

A katonai tisztségviselők szerint a segélykonvojra mért csapásokat elrendelő tisztek megsértették a hadsereg protokolljait, részben azzal, hogy elégtelen és téves bizonyítékok alapján vélték úgy, hogy az egyik autó egyik utasa fegyveres volt − írja helyszíni riportjában a The New York Times

A támadás nemzetközi felháborodást váltott ki, és újból felmerült a kérdés, hogy az izraeli erők a Gázai övezetben megfelelően ellenőrzik-e a célpontokat, mielőtt halálos erőt vetnének be. Izraelre egyre nagyobb nyomás nehezedik a hat hónapja tartó gázai háború civil áldozatainak magas száma miatt. A segélymunkásokat ért csapások hatására Biden elnök először mondta azt, hogy az amerikai segélyeket a Hamász elleni háború irányításának befolyásolására fogja felhasználni.

Pénteken az izraeli hadsereg bejelentette, hogy két tisztet − egy tartalékos ezredest és egy őrnagyot − elbocsátanak állásából. Herzi Halevi altábornagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke emellett úgy döntött, hogy hivatalosan megrovásban részesíti az izraeli déli parancsnokság vezetőjét, valamint két másik magas rangú tisztet − áll a hadsereg közleményében.

A hadsereg szerint a súlyos hiba

egy téves azonosításból, a döntéshozatalban elkövetett hibákból és a szabványos műveleti eljárásokkal ellentétes támadásból eredő súlyos mulasztásból fakadt.

„Ez egy tragédia” – mondta Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg szóvivője csütörtök esti tájékoztatóján. „Ez egy súlyos esemény, amelyért mi vagyunk a felelősek, és amelynek nem lett volna szabad megtörténnie.”

A World Central Kitchen, a segélyszervezet, amelynek segélymunkásait megölték, megismételte a független vizsgálatra vonatkozó felhívását. A segélyszervezet működése − amely több millió adag ételt osztott ki a gázaiaknak − továbbra is felfüggesztve maradt, közölte a csoport.

A hadsereg közlése szerint az izraeli erők hétfőn, helyi idő szerint 22 óra 9 perckor kezdték meg a World Central Kitchen konvojára mért csapásokat, amikor a járművek a gázai partok mentén haladtak. A támadásban meghalt hat külföldi és egy palesztin állampolgár, akik mindannyian a Gázába tengeren keresztül érkezett élelmiszersegélyek kezelésén dolgoztak.

A munkások előre egyeztették küldetésüket az izraeli hadsereggel, és a járművek tetejét a World Central Kitchen logójával jelölték meg.

Hibák sora vezetett a tragédiához

Ezen óvintézkedések ellenére a hadsereg előzetes vizsgálatának eredményei szerint egy sor kritikus hiba vezetett ahhoz, hogy a katonák tüzet nyitottak a konvojra. A vizsgálat megállapította, hogy a drónfelvételek nem rögzítették a szervezet logóját a sötétben; egyes tisztek nem vizsgálták át a dokumentációt, amely szerint a konvojban civil autók is voltak, és egy drónkezelő tévesen azonosított egy segélymunkást − aki valószínűleg egy táskát cipelt − egy palesztin terrorcsoport fegyveres tagjaként.

A parti út mentén a teherautók a katonaság szerint személygépkocsikkal találkoztak, akik csatlakoztak a konvojukhoz. Röviddel ezután egy fegyveres az egyik teherautó tetejéről egyetlen lövést adott le − közölte Yoav Har-Even vezérőrnagy, tartalékos tiszt, aki a hadsereg háborús visszaélések lehetséges eseteinek kivizsgálását felügyeli.

Miután a konvoj megérkezett a raktárhoz, izraeli drónfelvételek rögzítették, hogy a tisztviselők szerint további fegyveresek voltak a helyszínen. Az izraeli hadsereg a csütörtöki tájékoztatón videókat vetített az újságíróknak. A The New York Times nem tudta függetlenül ellenőrizni a hadsereg videóját.

A tisztek meg voltak győződve arról, hogy az általuk látott jelenet hasonlít arra, amikor szerintük a Hamász fegyveresei korábban már megpróbáltak humanitárius segélyt rabolni a Gázai övezetben − mondták a tisztviselők. A Hamász nem reagált azonnal a vádakkal kapcsolatos megkeresésre.

Az autók ezután elhagyták a raktárt − három autó dél felé, egy pedig észak felé indult − mondták a katonai tisztviselők.

Négy percen belül legalább egy izraeli drón csapott le a dél felé haladó konvoj mindhárom járművére, miközben azok egymás mögött haladtak dél felé, és mind a hét utas meghalt − közölték az izraeli tisztviselők.

A tisztviselők szerint az elsőként eltalált járműben lévő néhány segélymunkás a következő járműbe menekült védelemért. Ezt a járművet is eltalálták.

A katonák döntése, hogy a második és harmadik autóra is tüzet nyitottak, mivel tévesen feltételezték, hogy azok is fegyvereseket rejtegetnek, nem felelt meg az izraeli hadsereg nyílt tüzelési protokolljának − mondták a tisztviselők.

Ez ellentétes volt a bevetési szabályokkal

− mondta Har-Even tábornok.

Nincs mentség

A tisztviselők szerint alapvető hiba volt, hogy a drónt üzemeltető katona és parancsnoka nem tudta, hogy a humanitárius konvojban nemcsak a segélyszállító teherautók, hanem több civil autó is volt.

A katonák, akik nem tudták, hogy a World Central Kitchen engedélyt kapott a hadseregtől az autókra, azt feltételezték, hogy a további járművek nem részei a konvojnak, és fegyveres palesztin fegyvereseket szállítottak − tették hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a katonák miért nem voltak ezzel tisztában, Har-Even tábornok azt mondta, hogy egyes tisztek nem látták a koordinációs dokumentációt. A valóságban az autók a segélymunkásokat szállították.

Erre nincs mentség

− jellemezte Har-Even tábornok a kommunikációs hibát.

Rovatok