Index Vakbarát Hírportál

Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött a Dunánál

2024. április 8., hétfő 18:20

Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött hétfőn a román haditengerészet szervezésében a Fekete-tengeren és a Duna torkolatvidékén 13 NATO-tagállam, illetve partnerország részvételével.

A Sea Shield 24 (Tengeri pajzs 24) fedőnevű, április 21-ig tartó közös műveletben Bulgária, Franciaország, Görögország, Olaszország, Nagy-Britannia, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Törökország és az Amerikai Egyesült Államok, illetve Georgia és Moldova

több mint 2200 katonája gyakorlatozik együtt,

27 folyami és tengeri hadihajóval, 17 repülőgéppel, valamint 91 szárazföldi katonai járművel.

A román haditengerészet közleménye szerint a Sea Shield a 2024-es kiképzési év legösszetettebb eseménye, amelynek forgatókönyvei az illegális tevékenységek leküzdését célzó küldetésekre, a tengeri és folyami ellenőrzésre, a bajba jutott hajók mentésére, a létfontosságú infrastruktúra védelmének biztosítására összpontosítanak a Fekete-tengeren, a tengerparton, a Dunán és a Duna-deltában.

A nemzetközi hadgyakorlat egyben a részt vevő országok haditengerészetei közötti – illetve más haderőnemekkel folytatott – együttműködés erősítését is célozza.

A román szervezésű legnagyobb haditengerészeti gyakorlatot első ízben 2015-ben tartották meg. A Sea Shield forgatókönyveit azóta folyamatosan módosították, hogy az abban részt vevő NATO-erők gyorsan és hatékonyan reagálhassanak a regionális biztonságot és stabilitást fenyegető veszélyek teljes spektrumára – tudatták a szervezők az MTI jelentése szerint. 

Március elején Finnországban, Svédországban és Norvégiában kezdődött kéthetes NATO-hadgyakorlat az északi területek védelmében. A Norvégia által vezetett Nordic Response 2024 kódnevű gyakorlaton több mint négyezer katona vett részt Finnországból. Svédország légierője, szárazföldi hadereje és haditengerészete pedig mintegy 4500 katonával képviseltette magát. 

(Borítókép: „Sea Shield 2023” katonai gyakorlat. Fotó: Daniel Mihalescu / AFP)

Rovatok