Index Vakbarát Hírportál

Indiai férfiak: munkát kerestek, az ukrán fronton kötöttek ki

2024. április 8., hétfő 07:16

Több tucat indiai férfi szolgál az orosz seregben, az Ukrajna ellen indított háborúban. Nem oda indultak. Kényszerítették őket a szerződés aláírására – állítják hozzátartozóik.

A fronttól több ezer kilométerre, az északi Harijána állam egyik eldugott falvában a családtagok mutatták meg a Sky News riporterének az orosz védelmi minisztérium szerződését, amely kimondja, hogy az indiai férfiaknak – az Orosz Föderáció védelmében – katonai szolgálatot kell teljesíteniük.

Egyesek soha többé nem térnek haza. A fronton vesztették életüket.

Kivétel nélkül a munka reményében utaztak Oroszországba – turistavízummal.

Az orosz hatóságok azonban letartóztatták őket a beutazási szabályok megsértése miatt. Az őrizetbe vett indiaiak két lehetőség közül választhattak, és egyik sem volt ígéretes. Vállalniuk kellett, hogy egy évig szolgálnak az orosz hadseregben. Ellenkező esetben tíz év börtönnel fenyegették meg őket a vízumtörvény megszegéséért.

Telefonjaikat és útleveleiket elkobozták, majd egy katonai táborba szállították őket, ahol orosz nyelvű, cirill betűs szerződést írattak velük alá.

Egy rövid, alig 10-15 napos kiképzés után a fronton találták magukat.

Several Indian men allege they have been forced into fighting for the Russian military in Ukraine

Read more:https://t.co/8GHXgkyQFZ

— Sky News (@SkyNews) April 3, 2024

„Átverték” – állította a fronton harcoló, alig 20 éves öccséről, Raviról bátyja, Adzsaj, aki szerint fivérének gyakorlatilag semmilyen választási lehetőséget nem hagytak.

A boldogulást keresték

Baágh Szingh csak annyit tud szintén 20 éves fiáról, hogy kórházba került valahol a frontvonal környékén. Segédmunkára jelölték ki, de végül harcolnia kellett. Egy drón által ledobott bomba sebesítette meg, és ha fel is épül, vissza kell térnie a harcmezőre.

Dzsájvír az öccséért aggódik, aki valahol Luhanszk környékén állomásozik. Baldev felesége elől titkolják, hol van a férje, „nehogy eleméssze a fájdalom”.

A szánalmas indiai falusi lét és a munkanélküliség kényszerített sokakat arra, hogy külföldön keressék a boldogulás lehetőségét.

A családok eladták földjeiket, és kölcsönbe verték magukat, hogy finanszírozhassák a munkát keresők utazását.

Az orosz seregbe kényszerített indiaiak pontos számát nem tudni, de óvatos becslések szerint is többtucatnyian lehetnek.

Szorgalmazzuk az orosz hatóságoknál ott rekedt állampolgáraink mielőbbi elbocsátását

– jelentette ki az indiai külügyminisztérium szóvivője. Randhir Dzsáiszvál azt is közölte: felhívták honfitársaik figyelmét, hogy ne merészkedjenek a háborús övezetbe.

A múlt hónapban egyébként két indiai hullazsákban tért haza.

A kényszerrel besorozott indiaiak nem kapnak zsoldot. A családokban ezzel már senki sem törődik. Vissza akarják kapni fiaikat.

Egymást lövik

Olyan indiaiak és nepáliak is harcolnak a fronton, akik megtévesztő toborzás áldozatai. Egy dubaji székhelyű ügynökség például azzal az ígérettel csábította őket Oroszországba, hogy jól fizető kisegítői munkát végezhetnek – a fronttól távol. Mégis az összecsapásokban kötöttek ki – írta a Business Insider.

A nepáli Nandaram Punnak Németországban kínáltak munkát. Azt az utasítást kapta, hogy Oroszországon át utazzon – mondta a The Guardiannak egy oroszországi kórházból. Miután Moszkvába érkezett, nyomban egy kiképzőtáborba szállították. Bahmut környékén sebesült meg. Nem akar meggyógyulni, mert attól tart, hogy visszaküldik a csatába.

Nem kizárt, hogy a nepáliak egymást is lövik.

Egyes becslések szerint tizenötezer nepáli harcol a oroszok oldalán, miközben nepáli zsoldosok küzdenek ukrán zászló alatt is.

(Borítókép: Kostya Liberov / Libkos / Getty Images)

 

Rovatok