Index Vakbarát Hírportál

Kilenc év után először tesz látogatást Washingtonban japán miniszterelnök

2024. április 8., hétfő 17:53

Csaknem tíz év után ma utazott először Japán miniszterelnök az Amerikai Egyesült Államokba. Értesülések szerint a tárgyalások fókuszában a jövőorientáltság fog szerepelni, ugyanis Japán számos területen szeretné megerősíteni együttműködését az észak-amerikai óriásországgal.

Kisida Fumio, Japán miniszterelnöke kilenc év után az első vezető, aki hivatali látogatás céljából Washingtonba utazott hétfőn – írja a Kyodo News.

A japán kormánytisztviselők szerint a tervek között szerepel, hogy a japán kormányfő Egyesült Államokban való tartózkodása alatt szerdán csúcstalálkozót tart Joe Biden amerikai elnökkel, másnap pedig felszólal az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának közös ülésén.

Kisida Fumio – aki vasárnapig tartózkodik az amerikai fővárosban – reméli, hogy a látogatáson számos területen sikerül megerősíteni a japán–amerikai együttműködést, a biztonsági kérdésektől kezdve a legkorszerűbb technikákon át az ellátási láncok stabilzálásig.

Szeretném hangsúlyozni, hogy Japán és az Egyesült Államok szilárdabb kapcsolatot épített ki, és ez egy fontos lehetőség lesz ennek az üzenetnek a közvetítésére a világnak

– mondta Kisida Tokióból való távozása előtt.

A kongresszusban is beszédet fog mondani

A japán miniszterelnök kijelentette, hogy az Egyesült Államokba tett állami látogatása elősegíti a kétoldalú szövetség megerősítését. Hozzátette, hogy Abe Sinzó 2015-ös felszólalása óta ő lesz az első Japán miniszterelnök, aki beszédet mond az Egyesült Államok kongresszusában.

A lap kiemelte, hogy csupán különleges alkalmakkor került sor külföldi méltóságok beszédeire az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának közös ülésein. Barack Obama elnöksége alatt a 2022-ben meggyilkolt Abe volt az első japán miniszterelnök, akinek lehetősége nyílt hasonló beszéd megtartására.

Akkor Abe beszédében hangsúlyozta, hogy ragaszkodik elődei kijelentéseihez, amikor mély megbánást fejez ki Japán háborús viselkedése miatt, elismerve, hogy a nemzet tettei szenvedést hoztak más ázsiai országok népeinek a második világháború előtt és alatt.

Kisida csütörtöki beszédének témája valószínűleg jövőorientált lesz. Vélhetően hangsúlyozni fogja, hogy Japán és az Egyesült Államok közötti partnerség kulcsfontosságú a szabad és nyitott nemzetközi rend fenntartásában – mondta az egyik tisztviselő.

A biztonsági kérdések is fókuszba kerülnek

Mivel Kisida egy hirosimai választókerületet képvisel, sokakat foglalkoztat, hogy a kongresszusban felveti-e a nukleáris fegyverek nélküli világról alkotott elképzelését.

2015-ben Abe és Obama megállapodott a Japán–Egyesült Államok-szövetség fellendítésében az ázsiai csendes-óceáni térség békéjének és jólétének előmozdítása és a biztonsági kihívások kezelése érdekében, röviddel azután, hogy a két nemzet 18 év után először frissítette védelmi együttműködési irányelveit.

A japán kormány tisztviselői szerint Kisida és Biden várhatóan ígéretet tesz arra is, hogy megerősítik a védelmi kapcsolatokat Japán és az Egyesült Államok között Kelet-Ázsiában Kína növekvő katonai magabiztossága mellett az indiai csendes-óceáni térségben.

Csütörtökön, válaszul az egyre ingatagabb ázsiai biztonsági helyzetre, Kisida és Biden példátlan háromoldalú csúcstalálkozót tartanak ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök részvételével.

A számos diplomáciai találkozó mellett a japán miniszterelnök Észak-Karolinába is el szeretne látogatni, ugyanis Japán legnagyobb autógyára, a Toyota Motor Corporation – bővítve az elektromos járművek szegmensét – a délkeleti amerikai államban építi fel legújabb akkumulátorgyárát. Az információk szerint Kisida alig várja, hogy bemutassa a Toyota hozzájárulását az amerikai munkahelyteremtéshez és a befektetésekhez, miközben azt feltételezik, hogy Donald Trumpot, aki korábban kritizálta az Egyesült Államok Japánnal fennálló kereskedelem hiányát, novemberben újraválaszthatják elnöknek.

Rovatok