Index Vakbarát Hírportál

Kitenné a magyarokat és a szlovákokat az EU-ból a Bundestag egyik vezető politikusa

2024. április 8., hétfő 11:11

Norbert Röttgen, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa Peter Pellegrini szlovákiai elnökválasztási győzelmére hivatkozva bírálta Magyarország és Szlovákia EU-tagságát.

A Bundestag külügyi bizottságának elnöke szerint ajtót kell mutatni Orbán Viktornak és a Vlagyimir Putyinnal nyíltan szimpatizáló szlovákoknak is – szúrta ki a MandinerTagesspiegel cikkét. 

Röttgen egyenesen azt javasolta, hogy Szlovákia és vele együtt Magyarország lépjen ki az Európai Unióból. A CDU politikusának véleményét többek között az alapozhatta meg, hogy Pellegrini korábban óvatosságra intett az ukrajnai fegyverszállítással kapcsolatban.

Kifejezetten utalt Olaf Scholz (SPD) kancellár álláspontjára. De egyértelművé tette azt is, hogy véleménye szerint Kijevnek béketárgyalásokat kellene folytatnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.  

Orbán Viktor „Putyin európai uniós trójai falova” 

Norbert Röttgen szerint Peter Pellegrini és Robert Fico „nyíltan szimpatizálnak Putyinnal”, sőt Orbán Viktor magyar miniszterelnököt egyenesen „Putyin európai uniós trójai falovának” nevezte. Úgy fogalmazott, hogy „az Európai Uniónak nem szabad, és nem is tűrheti ezt tovább”.

Aki az agresszor oldalára áll, az nem tartozik az Európai Unióba. Orbán »zsarolási politikáját« már nem szabad tisztelni, »ajtót kell mutatni neki«

– mondta a volt szövetségi miniszter, hozzátéve, hogy Szlovákiának el kell döntenie, hogy követi-e Orbán Viktort, vagy az Európai Unióban marad. 

Fontos, hogy a szlovák kormány egyértelmű figyelmeztető jelzést kapjon Berlinből és Brüsszelből

– hangsúlyozta a külügyi bizottság elnöke. 

Rovatok