Index Vakbarát Hírportál

Hirohito még mennyei uralkodó volt, császári unokája viszont már megjelent az Instagramon

2024. április 9., kedd 14:31

Amikor 1926-ban Hirohito japán császár a birodalmi trónra lépett, alattvalói élő istenként tisztelték. Csaknem egy évszázaddal később unokája, Naruhito megpróbál lépést tartani a korral. Az uralkodói családról válogatott fotók jelennek meg a császári udvar hivatalos Instagram-oldalán.

Tenno, a mennyei uralkodó – így hívják az alattvalók évszázadok óta a japán császárokat, akik közül még az 1989-ben elhunyt Hirohito is abban a korban élt, amikor a társaságában szemlesütve itták szavait. A császárra pillantani közönséges halandónak halálos bűnnel ért fel.

A japán monarchia azonban az eltelt száz évben gyökeres változáson esett át. Hirohito fia, Akihito 2019-ben mondott le a trónról fia javára, Naruhito pedig – hivatalos nevén Rejva császár – fogadalmat tett, hogy szakít a maradi hagyományokkal.

Ezzel összhangban az udvartartás határozott lépést tett a 21. századba, és csatlakozott az Instagramhoz – jelentette a BBC, amely azt is gondosan kiszámította, hogy a tokiói Edo-palota ebben a tekintetben tizenöt évvel lemaradt a Buckingham mögött.

Talán a japán volt az utolsó figyelemre méltó monarchia, amely sokáig nem lépte át a digitális korszak küszöbét

– állapította meg a közösségi média elemzője, Andrew Hughes.

Az immár elkerülhetetlen lépéssel a család világossá tette, hogy kapcsolatot teremtene a fiatalabb nemzedékkel. Hogy ez mennyire sikerült, mindenki maga is megítélheti.

Az Edo-palota egyik rajongója például azt rótta fel, hogy a videókból és a fotókból nem derült ki az „aznapi ebéd” – pedig erre lett volna igazán kíváncsi.

A szórakoztató élményt nem itt kell keresni

Ehelyett a jobbára formális galéria főszereplője értelemszerűen Naruhito császár, felesége, Maszako császárné, és széles körben imádott egyetlen gyermekük, a 22 éves Aiko hercegnő.

Az őszintébb képek és a személyes hangvétel kimaradt a gyűjteményből. Helyette a nyilvános megjelenések sorjáznak, jobbára arcmaszkban, aztán múzeumlátogatások, néhány bonszai, és sok udvarias meghajlás.

A fiók bejegyzései rendkívül unalmasak, a fotók pedig ugyanazok, mint a sajtóközleményekben

– jegyezte meg köntörfalazás nélkül a Kanda Egyetem japántanulmányok-oktatója. Jeffrey Hall szerint a császári udvartartás konzervatív és hagyománytisztelő tisztségviselőinek esze ágában sincs interaktív, ne adj' isten szórakoztató élményt nyújtani a család hűséges rajongóinak.

Szigorúan ellenőrzött bejegyzések

Döntő fontosságú, hogy a hozzászólások nem engedélyezettek. Ez a trend először a vállalati világban rajzolódott ki azzal a szándékkal, hogy megakadályozza a brand, a márkanév sérülését, és megkülönböztesse saját világát attól, aki pénzért hígítja fel a tartalmat – mondta Hughes, aki nem mellesleg reklámozást és marketinget tanít az Ausztrál Nemzeti Egyetemen.

Ő azonban nem ítéli el ezt a fajta korlátozást, mert „sokan tapasztalták tengerentúli példákból, hogy mi történik más királyi családokkal”.

A japán óvatosság még tizenöt év késéssel is teljesen érthető annak fényében, hogy milyen vihart kavart például a Katalin hercegné által retusált családi fotó.

Lényeges különbség a brit és a japán uralkodócsalád megítélése között, hogy az utóbbi iránt sokkal őszintébb tiszteletet tanúsítanak az alattvalók.

A japánok erkölcsi értelemben is tekintélyes és követendő példaképnek tekintik a mennyből közben a földre szállt uralkodójukat.

(Borítókép: Naruhito japán császár és Maszako császárné 2023. augusztus 15-én. Fotó: Tomohiro Ohsumi / Getty Images)

Rovatok