Index Vakbarát Hírportál

A rákosrendezői maxi-Dubaj fejlesztője Belgrádban Donald Trump vejével terjeszkedne

2024. április 10., szerda 16:43

A dubaji ingatlanfejlesztő, aki Rákosrendezőn építi fel a maxi-Dubajnak nevezett negyedet, a nyugati szankciók miatt kivonul Belaruszból. A szerb fővárosban viszont az amerikai elnökjelölt vejével építené újjá a NATO által 1999-ben lebombázott védelmi minisztériumot és környékét.

Mohamed Alabbar, akinek a nevéhez a világ legmagasabb épülete, a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa, a Kalifa-torony kötődik, márciusban kezdte meg tárgyalásait Jared Kushnerrel. Az emírségekbeli üzletember javában építi a Belgrade Waterfront-, a Belgrád a vízparton-negyedet – ehhez lesz hasonló a rákosrendezői maxi-Dubaj is –, ezzel párhuzamosan a jelek szerint azonban Donald Trump vejével is szövetkezne.

Kushner az előrehaladott tárgyalások alapján 99 évre kapna használati jogot az egykori védelmi minisztérium romos maradványainak és a környező ingatlanoknak a telkére, amelyen luxusszállodát, magas színvonalú lakóépületeket és egy múzeumot tervez építeni.

A védelmi minisztériumot más létesítményekkel együtt a NATO bombázta le 1999-ben, és ezzel megakadályozta a koszovói vérontás további terjedését.

A belgrádi ingatlanfejlesztés bevételének 22 százaléka – a megállapodástervezet alapján  a szerb államot illeti meg.

Ebben a projektben kíván részt venni Alabbar is, aki a Gulf Business értesülései szerint már el is kezdett tárgyalni Kushnerrel.

Pozitívan tekintek az együttműködésre

nyilatkozta Alabbar a Reutersnek, és hozzátette: „izgatottan várom a csúcskategóriás fejlesztéseket”. Az esetleges partnerség elemeit nem részletezte, sőt azt sem tartotta kizártnak, hogy az együttműködés esetleg zátonyra fut.

A Kushner szerbiai terveit ismerő személy szerint Alabbarnak tanácsadói szerepet szánnak. Egyelőre korai arról beszélni, hogy befektetőként is beszáll-e a projektbe.

A legmagasabb burdzs, torony Európában

A Donald Trump vejével körvonalazott partnerséget korábban a szerb államfő is megerősítette. „Senkitől sem kaptam különleges ajánlatot” – válaszolta Alekszandar Vucsics arra a kérdésre, hogy az együttműködést elősegítették-e azok a kapcsolatok, amelyeket Jared Kushnerrel akkor alakított ki, amikor az elnök lányának férje fehér házi tanácsadó volt.

Kushner – Alabbarhoz hasonlóan – Szerbia mellett Albániában fogna ingatlanfejlesztésbe. Tervei szerint az ország déli részén, a Zvërnec-félszigeten, egy ezerhektáros területen üdülőközösséget épít, szállodákkal és több száz villával. A projektet Kushner cége finanszírozná a többi között kétmilliárd dolláros szaúdi tőkével.

Mohamed Alabbar ezzel egyidejűleg – a szerződés aláírása után – már ecsetelte budapesti elképzeléseit. Európa legmagasabb tornya lehet a Rákosrendezőn épülő felhőkarcoló – mondta a tervekről.

Az új városnegyed felépítése a becslések szerint ötmilliárd dollárba kerülne.

Kivonulás Belaruszból

A belgrádi terjeszkedés előtt Mohamed Alabbar megkezdte kivonulását a nyugati szankciókkal sújtott Belaruszból. Ottani ingatlanjait a Jared Kushnerrel kialakított együttműködéstől függetlenül piacra dobja – állítja a helyzet két jó ismerője, egymástól függetlenül.

Alabbar minszki érdekeltségeinek elnevezése belgrádi mintára North Waterfront, azaz Északi vízpart, az értékét pedig több milliárd dollárra becsülik.

Noha Belarusz közvetlenül nem érintett az orosz–ukrán háborúban, Aljakszandr Lukasenka elnök engedélyezte az orosz csapatok felvonulását saját országa területén. Az Egyesült Államok ezt követően szankciókkal sújtotta Belaruszt az Oroszországnak nyújtott segítségért, saját állampolgárainak pedig megtiltotta, hogy Lukasenkával és szűk környezetével üzleteljenek.

A belorusz elnök személyesen is aktív a North Waterfront-projektben, amit 2021 májusában saját rendeletével indított útjára. Az észak-minszki víztározók mellett épül egy óriási lakókomplexum, amelynek kivitelezését Alabbar egyik cégére bízták.

Kivonulási tervéről „most hallott először az elnök” – ismerte el a tényt Lukasenka meglepett szóvivője.

(Borítókép: Az 1999-ben a NATO csapásokban lebombázott Jugoszláv Védelmi Minisztérium épülete még mindig romosan áll Belgrádban, Szerbiában, 2015. március 23-án. Fotó: Medin Halilovic / Anadolu / Getty Images Hungary)

Rovatok