Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Mindent megteszünk, hogy megvédjük Izraelt

2024. április 11., csütörtök 10:07

Annak ellenére, hogy Joe Biden amerikai elnök nem ért egyet Izrael gázai válaszlépéseivel és háborús stratégiájával, arról biztosította Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy „vasszilárd” az elkötelezettségük Izrael védelmében.

„Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy megvédjük Izrael biztonságát” – mondta Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, azt mérlegelve, Teherán beváltja-e ígéretét, és fegyveres konfliktusba keveredik Izraellel azután, hogy egyik legmagasabb rangú katonai parancsnokát – vélhetően egy izraeli – rakétacsapással likvidálták a szíriai főváros kellős közepén. 

Joe Biden szerdán a Fehér Házban találkozott Kisida Fumio japán miniszterelnökkel, akivel közös sajtótájékoztatót tartottak. A BBC tájékoztatása szerint az elnök ekkor beszélt újságíróknak arról, hogy Irán és „megbízottjai” fenyegetéseivel szemben – miszerint a helyi izraeli konzulátusok is veszélyben lehetnek egy lehetséges megtorlás miatt – vasszigorral járnak el. 

Ahogy Netanjahu miniszterelnöknek is elmondtam, az Irán és megbízottjai által jelentett fenyegetésekkel szembeni elkötelezettségünk Izrael biztonsága érdekében vasszilárd, hadd ismételjem meg, vasszilárd

– mondta Joe Biden egy nappal azután, hogy egy interjúban tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben, és kijelentette, hogy nem ért egyet Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök háborús stratégiájával. 

Mindenki Irán válaszlépésétől tart

Mint arról beszámoltunk, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka megesküdött, hogy „megbüntetik a cionista rezsimet”, miután húsvéthétfőn légicsapás érte Irán damaszkuszi nagykövetségét, hét ember halálát okozva. Az izraeli csapás teljesen elpusztította az iráni nagykövetség damaszkuszi épületét. A halottak között van a Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka, Mohammad Reza Zahedi dandártábornok. 

Teherán Izraelt tette felelőssé a csapásért, azonban az izraeli hadsereg nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a vádat.

Amerikai tisztviselők azt mondták, most attól tartanak, hogy Irán megtorlásként Izraelen belüli célpontok támadását tervezi, ami újabb erőszakhullámot idézne elő a Közel-Keleten.

Amerikai tisztviselők megpróbáltak üzenetet küldeni az irániaknak, hogy a Biden és Netanjahu közötti nézetkülönbségek ellenére az Izrael elleni bármilyen támadásra agresszív amerikai válaszlépésekkel fognak reagálni.

Az Axios amerikai hírportál információi szerint a feszültség enyhítése érdekében Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Irak külügyminiszterei a héten beszéltek iráni kollégájukkal. A minisztereket arra kérték, hogy közvetítsék Biden közel-keleti főtanácsadójának, Brett McGurknak az üzenetét a deeszkaláció szükségességéről.

Arról, hogy vajon mi várható a Közel-Keleten, és vajon Teherán beváltja-e ígéretét, és fegyveres konfliktusba keveredik-e Izraellel a damaszkuszi rakétacsapás után, Siklós András beszélgetett Bordás Máriával, az NKE egyetemi tanárával a Kibeszélőben.

Rovatok