Index Vakbarát Hírportál

Oroszország továbbra is az ukránokat vádolja a moszkvai támadással, újabb bizonyíték került elő

2024. április 11., csütörtök 06:19

Az orosz hatóságok továbbra is arra törekednek, hogy Ukrajnába vezető szálakat találjanak a március 22-i terrortámadás elleni nyomozás során. A nyomozást végző bizottság most újabb bizonyítékokkal állt elő, melyek szerintük bizonyítják Ukrajna érintettségét – írta a RIA Novosztyi.

A 144 halálos áldozattal járó támadás nagyon megrázta Oroszországot. Vlagyimir Putyin orosz elnök azóta is bosszúra szomjazik, és kőkemény megtorlást ígért, miközben parancsot adott ki az országa migrációs politikájának megváltoztatására.

Az ügy legfrissebb állásáról nemrég derültek ki újabb részletek. A nyomozó bizottság Telegramon számolt be arról, hogy a terrortámadás elkövetésével vádolt személyek telefonjainak átvizsgálásakor az egyik készülékben több olyan képet találtak, melyen a terepszínű öltözetet viselő személyek mögött ukrán zászló tűnik fel.

A terrorista telefonja terepszínű egyenruhás emberek fényképeit tartalmazta, ukrán zászlóval a lerombolt házak hátterében és egy ukrán postai bélyeggel, obszcén mozdulattal. Ezek az adatok összefüggésre utalhatnak az elkövetett terrorcselekmény és a különleges katonai művelet végrehajtása között

– áll a kiadványban.

A nyomozás megállapította, hogy a támadók az akciót irányító vezető utasítására választották a Crocus City Hall kulturális központot a terrortámadás helyszínéül.

2024. február 24-én reggel, vagyis a különleges katonai hadművelet indulásának évfordulóján az egyik bűntárs a vezető utasítására internetes forrásokban talált rá, majd képernyőképeket küldött neki a Crocus City Hall épületének bejáratairól és a hozzá vezető utakról készült képekről

– közölték az orosz hatóságok.

A nyomozók hangsúlyozták, hogy mindezt a vádlott is megerősítette vallomásában.

Oroszország álláspontja változatlan: Ukrajna bűnös 

Az Iszlám Állam hiába vállalta magára a terrortámadás megrendelését, Oroszország továbbra is Ukrajnára próbálja hárítani a felelősséget, kapcsolatot keresve az ukrán titkosszolgálatok és az iszlamista terrorszervezet között. 

A támadás óta a hivatalos orosz álláspont változatlan: szerintük a támadás elkövetése után a terroristák Ukrajnába próbáltak menekülni. Az orosz narratívát azonban Vlagyimir Putyin szövetségese, Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök borította, amikor arról számolt be a médiának, hogy a négy tádzsik származású terrorista először Belarusz irányába próbált menekülni. Ezzel szemben

Oroszországot azonban rengeteg kritika éri Nyugatról ukránellenes narratívája miatt. A BBC szerint Oroszországban még a mesterséges intelligencia segítségét is igénybe vették, hogy Ukrajnára tereljék a gyanút.

A nyugati elemzők szerint az orosz állambiztonságot leterheli az Ukrajna elleni agresszió, így nem tudtak kellő figyelmet fordítani a támadás megakadályozására. 

Rovatok