Index Vakbarát Hírportál

Viselhet politikus menő sneakert?

2024. április 12., péntek 09:38

Bocsánatkérésre kényszerült a brit miniszterelnök, miután egy felkapott sportcipőben adott interjút. Az Adidas Samba rajongói azzal vádolták, hogy meggyalázta a divatos sneaker hitelességét.

Rishi Sunak ugyan a londoni LBC rádiónak nyilatkozott, a felvétel azonban felkerült az Instagramra. A videó az ellenszenv és harag elképesztő hullámát váltotta ki, kivált azok után, hogy a GQ Magazine azt írta: a „szorongatott kormányfő” megkongatta a vészharangot azzal, hogy a sokak által kedvelt tornacipőben mutatkozott.

„Vajon Rishi Sunak békén hagyhatná az Adidas Sambát?” – ez volt az öltözködési tanácsokat osztogató befolyásos magazin címe.

„Sok-sok éve hordok Adidast, Sambát és más modelleket” – próbált védekezni Sunak, aki hozzátette: ez a márka volt az első sportcipője. A bátyjától kapta karácsonyra sok-sok évvel korábban, és azóta kötődik hozzá.

A divatlap szerint azonban egy „menő sportcipő” viseletével mindenki más élményét „elrontotta”, ezért arra kérte a kormányfőt, hogy „tartsa magát távol sneakereinktől”.

Ön egy ikonikus jelképnek számító cipő, az Adidas Samba elpusztításával vádolható azok után, hogy nemrég ebben szerepelt

– vágta a kormányfő fejéhez Nick Ferrari, az LBC népszerű műsorvezetője, amire Sunak csak annyit tudott válaszolni: mindig szórakoztatja, mennyire a szívén viselik öltözködési szokásait.

Rishi Sunak offers 'fulsome apology' to Adidas Samba fans. Here's why#RishiSunak #Adidas #AdidasSamba pic.twitter.com/BA0NBfbTdJ

— News18 (@CNNnews18) April 10, 2024

Köztudottan nem Rishi Sunak az egyedüli sneakerrajongó a politikusok között. A magyarok közül a külügyminiszter azt mondta, hogy 9 és 12 éves gyermekeinek köszönheti a sneakerek szeretetét. Szijjártó Péter még kormányülésen is tornacipőben villantott.

Ingyenreklám

Rishi Sunak „halálra ítélte” az Adidas Sambát azzal, „hogy megkísérelt beilleszkedni a széles körben elterjedt divat pillanatába”, de ezt sután tette, mert hiányzik belőle a „hitelesség” – szállt be a vitába (és páros lábbal a kormányfőbe) Elizabeth Semmelhack lábbelitörténész.

Ennek valószínűleg az ellenkezője igaz: rég kapott egy sneaker ekkora felhajtást és ingyenreklámot, mint most az Adidas Sambája.

Többen azt rótták fel, hogy minden idők legtehetősebb brit miniszterelnöke visel egy filléres cuccot. Az árát mindenki ítélje meg maga: az Egyesült Királyságban nagyjából 90 fontért, napi árfolyamon 41 ezer forintért vásárolható meg, a magyar webshopokban 35-50 ezer forint közötti árakon rendelhető meg.

Mindenesetre sok hétköznapi ember online kínálta megvételre saját Sambáját azok után, hogy a miniszterelnök „gallyra vágta a megjelenését” – írta a The Guardian.

Az Adidas Sambát valószínűleg a hollywoodi és más hírességek egész sora – köztük Rihanna, Harry Styles, Kaia Gerber, Paul Mescal, valamint Kendall Jenner és Bella Hadid modell – tette felkapottá.

Amerikában más a megítélés

Korábban még miniszterelnöksége előtt, 2006-ban David Cameronnak rótták fel, hogy egy elnyűtt Converse-ben ünnepelte fia születésnapját, miután pedig Theresa Mayt kormányfőként szintén sportcipőben fotózták le, egy kommentelő megjegyezte: „a hírességek ilyen támogatására” egyetlen márkának sincs szüksége.

Az internet népe ezzel szemben elájult, amikor Barack Obama a róla elnevezett alapítvány egy rendezvényén szintén az Adidas vadiúj, a teniszezőről elnevezett Stan Smith cipőben jelent meg. Csak úgy hemzsegtek az elismerő jelzők: ízléses, játékos, a célnak megfelelő – emlékeztetett a CNN.

Hasonlóképpen áradoztak Kamala Harrisről is, aki 2020-ban szintén Converse-ben kezdte alelnöki kampányát.

A sportcipőkből a politikusok közül eddig csak Donald Trump profitált.

A volt elnök hatalmas buktája másnapján – egy bíró csalási vádban csaknem 355 millió dollár megfizetésére kötelezte – 399 dolláros, a monogramjával ellátott, kis sorozatban gyártott, aranyszínű sneakert népszerűsített egy philadelphiai rendezvényen.

(Borítókép: Donald Trump bemutatja új sportcipőjét a Sneaker Con rendezvényen a Philadelphia Kongresszusi Központban, 2024. február 17-én. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images Hungary)

Rovatok