Index Vakbarát Hírportál

Döntött a német parlament, újabb, migrációt érintő fontos kérdésben született megállapodás

2024. április 12., péntek 19:54

A német parlament alsóháza pénteken megszavazta, hogy ősztől speciális bankkártyára utalják a Németországban tartózkodó menedékkérők és bevándorlók szociális juttatását, ahelyett hogy ezt készpénzben kapnák meg.

A német parlament megszavazta a menedékkérők és a bevándorlók készpénzhasználatának korlátozását – adta hírül az MTI.

A jogszabályt támogató képviselők szerint az új rendszer segíthet megakadályozni, hogy a bevándorlók a német államtól kapott juttatásokat embercsempészek kifizetésére használják, vagy hazautalják a családjuknak.

„A kártya napi szinten vásárolt árucikkekre és szolgáltatásokra használható fel, bevásárlóközpontokban élelmiszer vásárlására, a fodrásznál egy hajvágás kifizetésére vagy utazásnál egy menetjegy megvételére” – mondta Nancy Faeser belügyminiszter.

Készpénz felvételére csak rendkívül korlátozott mértékben használható, nemzetközi átutalás pedig nem végezhető róla.

A kártyát a tervek szerint november 6-án vezetik be mind a tizenhat német szövetségi tartományban, és a hatóságok egyedi döntéssel határozhatják meg a készpénzfelvétel felső határát. A jogszabály adatvédelmi módosítást is tartalmaz, amely lehetővé teszi a bevándorlási hivatal és a szociális ellátószervek közti adatcserét.

A rendvédelmi szervek legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a német rendőrszakszervezet (GdP) a döntést megszorítónak nevezte, és kifogásolta, hogy a képviselők alacsony szinten kívánnak határt szabni a készpénzfelvételnek.

Jochen Kopelke, a GdP elnöke szerint a Németországba érkezett bevándorlók közül sokan komoly pénzügyi nyomás alatt állnak a szülőföldjükön maradt családjuk vagy az embercsempészek miatt, és szerinte „fennáll az esélye annak, hogy akik szociális segélyként nem jutnak készpénzhez, a bűnözést választják alternatív megoldásként”.

A konzervatív uniópártok csoportja, a CDU-CSU nem szavazta meg a jogszabályt, egyebek között azért, mert havonta legfeljebb 50 eurós készpénzfelvételi limitet tart elfogadhatónak.

A migrációs paktum

Szerdán megszavazta az Európai Parlament (EP) az Európai Unió (EU) új migrációs és menedékügyi paktumát. A sokáig húzódó vita középpontjában a bevándorlóknak a határokon végezhető szűrése állt. A paktum ezen pontja azt a célt szolgálja majd, hogy már a bevándorlók érkezésekor, az unió külső határain meg lehessen állapítani azt, hogy a jelentkezők között ki a valódi menekült.

A paktum érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális bevándorlók átvilágításától az Európai Unióba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért, továbbá rendelkezik a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról, és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve az illegális bevándorlók „eszközként való használatát”.

Ez a migrációs és menekültügyi törvény biztosítja, hogy hatékony európai válasz szülessen erre a kihívásra. Ennek köszönhetően nem a csempészek, hanem az európaiak döntik el, ki léphet az Európai Unió területére, és ki maradhat itt. Ez a rászorulók védelmét jelenti

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást is jóváhagyott pénteken a nem uniós állampolgárok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről. Az érintett jogszabály célja az Európai Unió számára nélkülözhetetlen, képzett és tehetséges munkavállalók bevonzása, valamint az unióba irányuló legális migrációval kapcsolatos hiányosságok orvoslása.

Rovatok