Index Vakbarát Hírportál

A világ vezető politikusai elítélték Irán dróntámadását

2024. április 14., vasárnap 08:10

Az iráni dróntámadásról megnyilatkozó politikusok világszerte elítélték az ország Izrael ellen indított súlyos válaszcsapását. Többen indokolatlannak nevezték a támadást, és a közel-keleti fegyveres konfliktus eszkalálódásától tartanak.

Sorra reagálnak a közösségi médiában a politikusok Irán éjszakai dróntámadására, amelyet Izrael ellen indított. Mint megírtuk, az izraeli hadsereg (IDF) szombat éjjel jelentette be, hogy iráni drónok és rakéták zúdultak Izrael felé, amelyek nagy részét az izraeli légvédelem (amerikai segítséggel) semlegesítette. 

A Hezbollah és a Forradalmi Gárda is közölte, hogy műveletet indított Izrael ellen. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök összehívta a háborús kabinetet. Az érkező drónokról, rakétáról azóta több videó is napvilágot látott már. Eddig egy személyi sérülésről számolt be Izrael. Irán vasárnap reggel közölte, hogy a támadás véget ért. 

Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere azt írta az X közösségi oldalon, hogy az Egyesült Államok elítéli Irán Izrael elleni támadását.

Ahogy az elnök is mondta, elkötelezettségünk Izrael biztonsága iránt az iráni fenyegetésekkel szemben vasszilárd

– szögezte le az amerikai politikus. 

Lloyd Austin, az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere is megszólalt, ő arról számolt be szintén az X-en, hogy már másodszorra egyeztetett Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel. 

Áttekintettük az Izrael elleni iráni támadás leküzdésére vállalt rendkívüli védelmi intézkedéseket és szoros együttműködést

– közölte, példátlannak nevezve Irán támadását. 

Nem keressük a konfliktust Iránnal, de nem fogunk habozni, hogy fellépjünk csapataink védelmében, és támogassuk Izrael védelmét 

– derült ki Austinnak a Pentagon sajtóirodája által kiadott nyilatkozatából.

Az eszkalációtól tartanak az európai politikusok

Olaf Scholz német kancellár „indokolatlannak és felelőtlennek” nevezte az éjszakai, iráni válaszcsapást, azt írta a közösségi oldalán, hogy 

Irán további eszkalációt kockáztat a térségben. Németország Izrael mellett áll, és megbeszéljük a helyzetet szövetségeseinkkel

– hangsúlyozta. 

Az Európai Unió határozottan elítéli az Izrael elleni elfogadhatatlan iráni támadást

 – írta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az X-en. 

Hozzátette még, hogy a támadást súlyos fenyegetésként értékeli a regionális biztonságra nézve. 

 Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke „nagyon aggasztónak” tartja a helyzetet a Közel-Keleten. 

Korábban Hollandia és más országok hangosan és egyértelműen felszólították Iránt, hogy tartózkodjon Izrael megtámadásától. Hollandia határozottan elítéli Irán Izrael elleni támadását. A további eszkalációt el kell kerülni

– írta, hozzátéve, hogy szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és megbeszéléseket folytatnak. 

Guy Verhofstadt belga európai parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet bejegyzésében, hogy az Iszlám Forradalmi Gárdát már terrorszervezetnek kellett volna nyilvánítani. 

Évek óta tudjuk, hogy az Iszlám Forradalmi Gárda destabilizálja az egész régiót, és számos terrortámadás mögött áll szerte a világon.  Miért nem bélyegeztük még mindig terrorista szervezetnek?

– tette fel a kérdést posztjában. 

„Azonnal fejezzék be az indokolatlan támadást”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólította Iránt, hogy „azonnal fejezzék be a támadást”. 

Határozottan elítélem Irán Izrael elleni nyílt és indokolatlan támadását. Felszólítom Iránt és megbízottjait, hogy azonnal hagyják abba ezeket a támadásokat

– hozzátette még, hogy mindkét félnek tartózkodnia kell a további eszkalációtól, és a régió stabilitásának helyreállításán kell dolgoznia.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök arról tájékoztatott az X-en, hogy „a legnagyobb aggodalommal követik a közel-keleti fejleményeket”. 

A regionális eszkalációt mindenáron el kell kerülni. Folyamatosan kapcsolatban állunk a térségben lévő nagykövetségekkel, amelyek továbbra is aktívak, hogy segítsük a térségben élő spanyolokat

– írta a közösségi oldalán. 

Rishi Sunak brit miniszterelnök politikustársaihoz hasonlóan „a leghatározottabban elítélte” Irán vakmerőnek nevezett támadását Izrael ellen.

A miniszterelnök kijelentette, hogy az Egyesült Királyság „továbbra is ki fog állni Izrael és valamennyi regionális partnerének biztonsága mellett”, miután izraeli jelentések szerint a Brit Királyi Légierő és az Egyesült Államok harci gépei lelőttek néhány Izrael felé tartó drónt az iraki-szíriai határvidék felett.

A lengyel miniszterelnök is reagált a közösségi oldalán a történtekre. Ő úgy látja, hogy „a világ a szakadék szélén áll”. 

Ezért a lengyel államnak erősnek, a társadalomnak szolidárisnak, a hadseregnek jól felkészültnek és a nemzetközi helyzetnek stabilnak kell lennie. A biztonság az első!

– írta Donald Tusk. 

Kína „mélységes aggodalmát” fejezi ki Irán Izrael elleni rakéta- és dróntámadása miatt –  ezt a kínai külügyminisztérium szóvivője közölte.

Kína mély aggodalmát fejezi ki a jelenlegi eszkaláció miatt, és felszólítja az érintett feleket, hogy tanúsítsanak nyugalmat és önmérsékletet a további eszkaláció megakadályozása érdekében

– jelentette ki. 

Arról, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hajnalban milyen telefonbeszélgetést folytatott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel, ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben. 

Rovatok