Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump lett az első amerikai exelnök, aki büntetőügyben áll bíróság elé

2024. április 15., hétfő 08:31

Azzal vádolják a republikánusok jelenlegi elnökjelöltjét, hogy a hallgatási pénzt, amelyet a 2016-os elnökválasztás előtt fizetett Stormy Daniels egykori felnőttfilmesnek, jogi kifizetésként könyvelte el közvetítőjének és meghamisította üzleti feljegyzéseit. Erre azért volt szükség, hogy eltitkolja intim kapcsolatát Danielsszel.

Nem halasztották el Donald Trump tárgyalását, így az hétfőn megkezdődik, és ezzel ő lesz az első volt amerikai elnök, aki büntetőügyben áll bíróság elé. Azzal vádolják, hogy meghamisította üzleti feljegyzéseit, hogy leplezze a Stormy Daniels egykori felnőttfilm-sztárnak nem sokkal a 2016-os választások előtt kifizetett hallgatási pénzt.

A 77 éves Trumpra legfeljebb négy év börtön vár, ha elítélik, de elkerülheti a börtönbüntetést, és helyette pénzbírságot kaphat. Trump ártatlannak vallotta magát.

Trump történelmi jelentőségű tárgyalása az elnökválasztási kampánya hátterében zajlik, és végső soron azt eredményezheti, hogy a republikánusok várható jelöltje hónapokkal azelőtt, hogy a szavazók novemberben az urnákhoz járulnának, elítélt bűnözővé válhat.

Ez példátlan, semmi ehhez fogható nem volt még

– mondta Alex Keyssar, a Harvard Egyetem Kennedy Schooljának történész- és közpolitikai professzora a BBC-nek.

A tárgyalás, amely hétfőn kezdődik az esküdtek kiválasztásával, várhatóan hat-nyolc hétig fog tartani, és Trumpnak a korábbi fixerének (intéző – a szerk.), Michael Cohennek fizetett pénzek körül fog összpontosulni. Az 57 éves Cohen azt állítja, hogy arra utasították, hogy fizessen Danielsnek 130 ezer dollárt (csaknem 48 millió forint), cserébe azért, hogy hallgasson a Trumppal való állítólagos viszonyáról, amit az ügyészek a 2016-os választások „jogellenes befolyásolására” tett kísérletnek minősítettek.

A hallgatási pénz kifizetése nem törvénytelen

Bár a hallgatási pénz fizetése nem törvénytelen, a manhattani kerületi ügyészség azonban azt állítja, hogy Trump bűncselekményt követett el azzal, hogy a Cohennek kifizetett pénzt jogtalanul jogi költségként könyvelte el. Összesen 34 rendbeli, első fokon elkövetett üzleti feljegyzések meghamisításával vádolják. Az ítélethozatalhoz mind a 12 esküdtnek egyet kell értenie abban, hogy Trump bűnös vagy ártatlan egy adott vádpontban.

A manhattani tárgyaláson várhatóan az ügy középpontjában álló szereplők, köztük Cohen, Daniels és Trump személyes ügyvédje – aki részben a botrány miatt került börtönbe – fognak tanúvallomást tenni. A szakértők véleménye megoszlik a vád erősségét illetően, amely az üzleti feljegyzések meghamisításával kapcsolatos bűncselekmények vádjának újszerű, jogi megközelítését foglalja magában.

Trump több sikertelen kísérletet tett az esküdtszéki tárgyalás elhalasztására és áthelyezésére Manhattanből, ahol túlnyomórészt demokraták ülnek.

Az üggyel kapcsolatos heves megjegyzései, amelyeket többször is politikai indíttatásúnak minősített, arra késztették a bírót, hogy hallgatási kötelezettséget rendeljen el, amely megtiltja neki, hogy nyilvánosan nyilatkozzon az üggyel kapcsolatban álló személyekről, beleértve a tanúkat is.

A végzést azután hosszabbították meg, hogy Trump online támadta a bíró lányát és „veszett Trump-gyűlölőnek” nevezte őt. A Trump-kampány szerint a hallgatási kötelezettség alkotmányellenes volt, és sértette a szólásszabadsághoz való jogát.

Ha ezt megússza Trump, akkor sem lélegezhet fel

Ez a büntetőügy csak egy a négy közül, amelyekkel Donald Trumpnak idén szembe kell néznie. De ez lehet az egyetlen per, amelyre a Joe Biden elnökkel való 2024-es választási visszavágója előtt kerül sor.

Mivel első ízben elkövetett bűncselekményről van szó, szakértők szerint még ha Trumpot el is ítélik, nem valószínű, hogy börtönbe kerül.

Még ha így is lenne, az amerikai törvények szerint akkor is betölthetné az elnöki tisztséget.

„De az elítélése az első alkalom lenne, hogy egy bűnöző a nagyobb pártok jelöltjeként indul az elnökválasztáson” – mondta Keyssar. „Ami figyelemre méltó ebben az egészben, hogy úgy tűnik, hogy ez nem zavarja a választók jelentős részét” – tette hozzá Keyssar, megjegyezve, hogy Trump népszerűsége nem szenvedett csorbát a büntetőjogi vádak miatt.

A lehetséges bírósági dráma azonban a hírciklus középpontjába helyezi őt, alig néhány hónappal a választások előtt. „És ez a fokozott figyelem azt jelenti, hogy a bíróságról érkező bármilyen apró hír – jó vagy rossz Trump számára – szerepet játszhat a volt és a jelenlegi elnök közötti versenyben” – mondta Hans Noel, a Georgetown Egyetem kormányprofesszora. „Arra számítok, hogy ez egy nagyon szoros választás lesz” – mondta végül.

Rovatok