Index Vakbarát Hírportál

Szakértő: Vlagyimir Putyin elégedett

2024. április 15., hétfő 11:26

A szombat esti Izrael elleni támadás az Oroszország-szakértő szerint egyetlen ember malmára hajthatja a vizet, ez pedig nem más, mint a Kreml ura, Vlagyimir Putyin. Ezzel sikerül megosztani a Nyugat figyelmét és erőforrásait, így sokkal kevesebb fókusz jut az ukrajnai háborúra a segítők és a világ részéről is.

Putyin számára az eszkaláció pontosan a terv szerint halad. Az ok: elvonja a figyelmet az ukrajnai háborújáról, és leköti a nyugati katonai erőket. Carlo Masala Oroszország- és katonai szakértő a Bildnek elmondta: „Lehetséges, hogy a Kremlnek érdeke, hogy a közel-keleti konfliktus kiszámíthatatlan maradjon. Ez leköti az amerikai erőket és az amerikai pénzt, ami viszont hiányzik Ukrajna védelméből.”

Oroszországot minden bizonnyal tájékoztatták Irán szándékairól. Moszkvának lehetősége is lett volna Irán befolyásolására, ha ez a lépés ellentétes lett volna az orosz érdekekkel. Oroszország ezt nem tette meg

– mondta a szakértő. Hogy Oroszország az irániak mögött áll, azt a vasárnapi terrorra adott moszkvai reakció is mutatta. Bár a külügyminisztérium vasárnap hivatalosan „minden felett” önmérsékletre szólított fel, nem ítélte el az Izrael elleni támadást. 

Oroszország a külügyminisztérium közleményében az ultraiszlamista mullahok oldalára állt. A narratíva szerint jogos ellentámadást hajtottak végre, mert Izrael korábban (április 1-jén) Damaszkuszban likvidálta az iráni Forradalmi Gárda magas rangú tisztjeit.

A közlemény szerint Oroszország már régóta figyelmeztetett arra, hogy a közel-keleti konfliktusok megoldatlansága – különösen a palesztinokkal – további feszültségeket fog okozni. Nem említve, hogy éppen Irán milíciái (köztük a Hezbollah, a Hamász, a húszik) ostromolják Izraelt a határainál. A Hamász volt az, amely tavaly Putyin születésnapján (október 7-én) több mint ezer izraeli lemészárlásával kirobbantotta a jelenlegi gázai háborút.

De az oroszok cinizmusa még ennél is tovább ment.

Frontális támadás Izrael nagykövete ellen

Amikor Izrael oroszországi nagykövete bírálta Oroszország reakcióját, frontálisan támadta őt a külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a Telegramban:

Emlékeztetne, hogy Izrael mikor ítélte el a kijevi rezsim egyetlen támadását is orosz területek ellen? Nem emlékszik? Én sem tudom. De emlékszem, hogy izraeli tisztviselők rendszeresen nyilatkoztak Zelenszkij akcióinak támogatásáról

– írta Zaharova. A Putyin és Irán közötti szövetség az elmúlt években egyre szorosabbá vált. Mi a közös a mullahokkal?

az Egyesült Államok, a Nyugat és az európaiak számára normálisnak tűnő életmód gyűlölete.

Egyre szorosabb a katonai együttműködés is, Irán és Oroszország egyben védőhatalma Bashar al-Assad szíriai elnöknek, aki saját honfitársainak százezreit tartja a lelkiismereténél fogva sakkban, és emberek millióit kergette menekülésre Európába. A mullahok nem tiltakoztak, amikor Putyin 2015-ben beavatkozott a szíriai háborúba, és ezzel megszerezte hatalmi szféráját a Közel-Keleten. Márciusban Oroszország és Irán egészen új szintre emelte katonai együttműködését:

Jelenleg Izraelen a világ szeme, és mindenki azt várja, hogy miképpen reagálnak Irán támadására.

Rovatok