Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Ha a Tajvani-szorosban is konfliktus lesz, akkor már beszélhetünk harmadik világháborúról

2024. április 17., szerda 19:00 | aznap frissítve

Elkezdődött a harmadik világháború? Meddig eszkalálódhat Irán és Izrael konfliktusa? Többek között ezekről a témákról is beszélgettünk a Frontvonal legújabb adásában Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértővel, akivel ráadásul megnéztünk egy Leopard 2 A7+ típusú tankot is, amelyet nemrégiben adtak át a Magyar Honvédség számára.

„Izrael vissza fog ütni Iránnak. Gyorsan, nagyot, sokat” – jelentette ki Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában. A biztonságpolitikai szakértő szerint ez a zsidó állam katonai doktrínájából fakad, hogy nem hagyhatják válaszcsapás nélkül azt, hogy Irán nemrégiben dróntámadást indított ellenük.

Tarjányi Péter szerint tehát csak az ellentámadás mértéke lehet mérlegelés tárgya Izrael számára, a biztonságpolitikai szakértő ugyanis úgy látja, ha nem kellő erővel lépnek fel Iránnal szemben, azt az arab országok egyfajta gyengeségként is értékelhetik.

Tarjányi ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a sajtóban leginkább úgy keretezték az eseményeket, hogy az iráni dróntámadást szinte teljes mértékben Izrael hárította el, valójában ebben a nyugati szövetségesei és egyes arab államok, például Jordánia is a segítségükre voltak. 

A biztonságpolitikai szakértő rávilágított arra is, hogy a Közel-Keleten mostanában tapasztalható eszkaláció furcsa módon még jól is jön az izraeli vezetésnek, mert ameddig ezek a konfliktusok tartanak, addig a Benjamin Netanjahu által vezetett kormánynak nem kell szembenéznie a belpolitikában kialakult válsághelyzettel a korábbi hírszerzési fiaskó miatt.

Tarjányi Péter szerint ez, amiben jelenleg élünk, még nem a harmadik világháború, de ha azok a konfliktusok, amelyek a világban zajlanak, összeérnek, akkor már beszélhetünk erről. Mint rámutatott, Európában az orosz–ukrán háború mentén feszül egymásnak a két nagy tömb, a Nyugat és a Kelet, a Közel-Keleten pedig Izrael és Irán esetében. A biztonságpolitikai szakértő szerint egyedül Kína nem került még nyílt fegyveres konfliktusba a Nyugattal, de szerinte ez a Tajvani-szorosban könnyen megtörténhet.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Tarjányi Péter 2024. február 19-én. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok