Index Vakbarát Hírportál

A Moszad korábbi igazgatója elárulta, mi lehet Izrael célpontja Iránban

2024. április 18., csütörtök 07:36

Nem kizárt, hogy Izrael Irán nukleáris létesítményeit célozza majd válaszcsapásában a Moszad korábbi igazgatója szerint. A világ Izrael lehetséges támadásáról találgat, eközben Smotrich izraeli pénzügyminiszter azt hangsúlyozza, hogy elrettentő támadást kell indítania az országnak.

A Moszad (Izrael nemzeti hírszerző titkosszolgálata) korábbi titkosszolgálati igazgatója szerint az iráni nukleáris létesítmények megcélzása is terítéken lehet Izraelben, reagálva Irán szombati nagyszabású támadására – írja a Sky News

Zohar Palti arról beszélt a lapnak Jeruzsálem lehetséges válaszait mérlegelve, hogy „nem kétséges. Jelenleg minden terítéken van”. Ezután hozzátette, hogy ez akár magában foglalhatja az Irán nukleáris létesítményei elleni támadást is. 

Irán biztonsági megfontolásokból vasárnap ideiglenesen bezárta nukleáris objektumait, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pedig két napra kivonta az ellenőreit.

A CNN Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminisztert idézte, aki azt mondta, hogy az iráni támadásra adott izraeli válaszlépésnek arra kell késztetnie Teheránt, hogy „megbánja azt a pillanatot, amikor egyáltalán megfordult a fejében a támadás gondolata”. Arról is beszélt, hogy Izrael válaszának jellege átformálja majd az ország közel-keleti pozícióját.

Az egész világ az izraeli válaszcsapásról találgat

Mint arról az Indexen beszámoltunk, április 13-án, szombaton Irán példa nélküli támadásra szánta el magát: Teherán először lőtt ki rakétákat közvetlenül Izraelre, amelyek nagy részét az izraeli légvédelem (amerikai segítséggel) semlegesítette. Irán azután döntött a rakétatámadás mellett, miután Izraelt tette felelőssé a damaszkuszi iráni nagykövetség elleni április 1-i támadásért, amely többek között Mohammad Reza Zahed iráni vezérőrnagy halálával járt.

Az Irán ENSZ-beli képviselete vasárnap kora reggel közölte, hogy a támadást „lezártnak tekintik”, és arra figyelmeztettek, hogy ha Izrael válaszcsapást mér rájuk, akkor azt megtorolják. Az Izraellel szomszédos Jordániában szükségállapotot hirdettek, lezárták az ország légterét, és a hadsereget a legmagasabb készültségi fokozatba helyezték. Az Izrael északi részén található Haifában megnyitották az óvóhelyeket. 

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok új szankciókat vezet be Irán ellen, amelyek az ország rakéta- és drónprogramját célozzák az Izrael elleni hétvégi támadás után, valamint egyeztet a G7-országokkal és más partnerekkel egy „átfogó válasz” érdekében. Az Egyesült Államok a világ más vezető politikusaival egyetértve „rosszindulatú és destabilizáló cselekedetnek” nevezte a szombati támadást. 

A legnagyobb kérdés jelenleg, hogy Izrael milyen ellencsapásról dönt az Iránból kilőtt 300 rakétára és drónra válaszul, és hogy arra Teherán miként reagál. 

„Izrael vissza fog ütni Iránnak. Gyorsan, nagyot, sokat” – jelentette ki Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában. A biztonságpolitikai szakértő szerint ez a zsidó állam katonai doktrínájából fakad, hogy nem hagyhatják válaszcsapás nélkül azt, hogy Irán nemrégiben dróntámadást indított ellenük.

Rovatok