Index Vakbarát Hírportál

Orosz oligarchák elől menekült el a Telegram alapítója

2024. április 18., csütörtök 08:32

Az orosz VKontakte közösségi oldal korábbi vezetője, Pavel Durov 2013-ban menekült el Oroszországból. Ekkor indította el testvérével a Telegram üzenetküldő alkalmazást, aminek azóta is nagy sikere van, és egyre népszerűbb. Durov Tucker Carlson amerikai jobboldali újságírónak nyilatkozott.

A 2017 óta Dubajban élő Pavel Durov, a Telegram alapítója nemrég Tucker Carlson amerikai jobboldali újságírónak nyilatkozott. Az interjúban Durov arról is beszámolt, hogy 2013-ban hagyta el Oroszországot, és vele együtt pedig a Telegram is, amely a világ egyik legdinamikusabban növekvő üzenetküldő alkalmazása. 

Elmondása szerint 2011–2012 fordulóján a nép az oroszországi parlamenti választások vélt elcsalása miatt tiltakozott. Ekkor a VKontakte nevű közösség oldal (az orosz Facebook) társalapítójaként megtagadta azokat a kéréseket, amelyek arra irányultak, hogy távolítsa el a hálózatról az ellenzéki közösségeket – írja az EuroNews.

A 2013-as Euromajdan-tüntetések alatt aztán az orosz hatóságok választás elé állították őt: vagy teljesíti a követeléseiket, vagy lemond a VKontakte vezérigazgatói posztjáról, és elhagyja Oroszországot. Durov végül az utóbbit választotta, és a közösségi oldal Kreml-közeli oligarchák kezébe került.

Azt is elmondta, hogy az orosz nyelvű országokban a hírekkel ellentétben a Telegramot nem ellenőrzi az orosz állam, szerinte ezt a nyugati vetélytársak terjesztik az oldal népszerűségének növekedése miatt. Állítása szerint nemrég az FBI megpróbálta titokban beszervezni a Telegram egyik fejlesztőjét, hogy kémkedhessen a felhasználók után. 

A Telegramnak jelenleg 900 millió aktív előfizetője van, és Durov szerint hamarosan átlépi az 1 milliárdot is. Az ukrajnai háború kezdete óta a Telegramot mindkét fél előszeretettel használja információszerzés céljából. 

Rovatok