Index Vakbarát Hírportál

Most először vonhatja meg a támogatást az Egyesült Államok az izraeli haderőtől

2024. április 22., hétfő 21:12

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kijelentette, hogy elutasít minden szankciót az ország hadseregével szemben. Az izraeli elnök arra a fejleményre reagált, miszerint az Egyesült Államok az országnak nyújtott támogatás csökkentését tervezheti.

Mint ismert, az izraeli hadsereg múlt hét végén légicsapást mért a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahra, Ciszjordániában pedig szárazföldi hadműveletet hajtottak végre. Az izraeli akció több civil halálát okozta.

Az Axios hírportál nem sokkal később közölte, hogy az Egyesült Államok az izraeli Netzah Jehuda zászlóaljat büntetheti a Ciszjordániában elkövetett állítólagos emberjogi visszaélések miatt. A BBC úgy tudja, mindez végső soron a jogsértést elkövető egységeknek nyújtott segélyek megvonásában nyilvánulna meg.

Amikor a múlt héten arról kérdezték, hogy a megszállt Ciszjordániában elkövetett állítólagos emberi jogi visszaélések miatt az Izraeli Védelmi Erők egységeinek nyújtott amerikai katonai segélyt meg lehetne szüntetni, Antony Blinken külügyminiszter azt válaszolta, hogy „a következő napokban kiderül”.

Benjamin Netanjahu így reagált vasárnapi nyilatkozatában:

Minden erőmmel harcolni fogok ellene.

Washington Izrael legfőbb szövetségeseként korábban még sosem függesztette fel az izraeli haderő egyik egységének nyújtott támogatást sem.

Az izraeli hadsereg álláspontja szerint a Ciszjordániát ostromló Netzah Jehuda zászlóalj a nemzetközi joggal összhangban működött, és nem követett el jogsértést.

Az izraeli védelmi miniszter felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza a Netzah Jehuda elleni szankcióra vonatkozó szándékát arra hivatkozva, hogy a világ minden eddiginél szorosabban figyeli az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatát.

„Bármilyen kísérlet egy egész katonai egység bírálatára súlyos árnyékot vet az izraeli hadsereg cselekedeteire. Nem ez a megfelelő út a partnerek és barátok részéről” – áll Gallant nyilatkozatában.

Rovatok