Index Vakbarát Hírportál

Katonai együttműködési megállapodást írt alá Magyarország az Egyesült Arab Emírségekkel

2024. április 22., hétfő 15:38

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn közölte, hogy katonai és védelmi ipari együttműködési megállapodást írt alá Magyarország az Egyesült Arab Emírségekkel.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazroueijel, az öböl menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével – adta hírül az MTI.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy az erről szóló megállapodás aláírásával hivatalosan is megkezdődhet a két ország közötti katonai együttműködés egyeztetése.

A miniszter fontos lehetőségnek nevezte az országok közötti védelmi képességek megismerését, valamint a kutatás-fejlesztést és az innovációt illetően a közös területek azonosítását.

A magyar kormány kiemelt célja az ország védelmi képességének erősítése. Az itt aláírt együttműködés segíthet abban, hogy a modern eszközökkel felszerelt, kiválóan képzett katonákból álló Magyar Honvédség ütőképessége, elrettentő ereje megkérdőjelezhetetlen legyen, garantálja Magyarország biztonságát, a hadiipar pedig egyben hozzájáruljon a gazdasági növekedéshez is

– mondta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a kapcsolat erősítése az Arab-öböl térségének egyik meghatározó gazdasági és katonai erejével rendelkező Egyesült Arab Emírségekkel szerinte kiegészítheti a magyar haderőfejlesztési programot.

A honvédelmi miniszter azt is kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként a védelmi konnektivitás szélesítése jegyében azt az álláspontot képviseli, hogy fejleszteni szükséges az együttműködést a közel-keleti és észak-afrikai országokkal, a terrorizmus elleni küzdelemtől kezdve a határvédelemig.

Elég csak az orosz–ukrán háborúra gondolni, a térségbeli gabonatermelés változásai ellátási problémákat okozhatnak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, felerősödhet az illegális migráció, és megnőhet a terrorveszély

– jegyezte meg miniszter, majd hozzátette, hogy a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózás biztonsága és a közel-keleti feszültség enyhítése egyaránt érdeke Európának és az öböl menti országoknak.

Rovatok