Index Vakbarát Hírportál

Kirepült egy Boeing 737-es repülőgép futóműve felszállás közben

2024. április 24., szerda 19:02

Nem az első eset, hogy a Boeing gépeinél műszaki probléma lép fel és kényszerleszállást kell végrehajtania egy utasszállító repülőgépnek: ezúttal egy Dél-Afrikába tartó gép futóműve repült ki a helyéről menet közben. A Boeing nem kommentálta az incidenst.

Kényszerleszállást kellett végrehajtania egy Boeing 737-es repülőgépnek Dél-Afrikában vasárnap, miután az egyik futóműve felszállás közben kirepült a gépből. Az alábbi videófelvételen már az látható, amint a FlySafair teltházas járata leszáll a johannesburgi OR Tambo nemzetközi repülőtér kifutópályáján.

A beszámolókból és a The New York Post videofelvételéből kiderül, hogy egy hatalmas csattanás előzte meg a repülőgép kényszerleszállását. Az incidensben a futómű és a jobb szárny is összeomlott részlegesen.

A műszaki meghibásodás okozta incidensben senki nem sérült meg, a földi irányítószemélyzetnek köszönhetően, akik azonnal észrevették a hiányzó futóművet, miután a Fokvárosba tartó gép a levegőbe emelkedett. Az utasokat végül egy tartalékrepülőgép szállította el Fokvárosba, néhány órával az eredeti időpont után.

Sorozatosak a műszaki problémák, vizsgálják az ügyet

A Boeing nem kommentálni a dél-afrikai incidenst, és a FlySafairhez irányította a lapot, amely szintén nem válaszolt a megkeresésre.

Mint arról korábban beszámoltunk, a vállalat egyik mérnöke szerint csaknem félezer gép lehet hibásan összerakva a Boeing Dreamliner gépeiből, mert hiányosan vagy nem megfelelően illesztették őket össze. A mérnök állítja, a saját szemével látta, hogy a dolgozók ugráltak az alkatrészeken, hogy beférjenek a helyükre, máshol pedig nagyobb réseket hagytak a kelleténél. A vizsgálat megindult az ügyben, a Boeing tagadja a vádakat. Az újabb 737 Max típusú repülőgépeket pedig már kétszer is repülési tilalom alá helyezte a Szövetségi Légügyi Hivatal, mivel „két olyan minőségi problémát vet fel, amelyek drámaian csökkenthetik a repülőgépek élettartamát”.

Ide kattintva megnézheti azt a videófelvételt, amelyen április elején egy Boeing 737 repülőgép egyik szárnyba csapódott a hajtómű menet közben levált burkolata. 

Rovatok