Index Vakbarát Hírportál

Huszonhat gömbölyűfejű delfin pusztult el Ausztrália partjainál

2024. április 25., csütörtök 09:07

A tengeri élővilág szakértői kétségbeesetten próbáltak megmenteni mintegy 140 gömbölyűfejű delfint, miután csütörtökön partra vetődtek Nyugat-Ausztrália állam egyik torkolatának sekély vizében – írja a Reuters.

A gömbölyűfejű delfinek a Geographe-öbölben lévő Toby Inletnél rekedtek – közölte a nyugat-ausztráliai, biodiverzitásért és természetvédelemért felelős minisztérium. A helyszín a turisták által kedvelt délnyugati régióban, Dunsborough városának közelében van.

Tapasztalt személyzet, köztük vadvédelmi tisztek, tengerkutatók és állatorvosok csapata van a helyszínen vagy épp tart oda

– közölte a minisztérium.

A tárca közlése szerint a gyors beavatkozás ellenére a partra vetett delfinek közül 26 elpusztult. A Facebookon közzétett képek tanúsága szerint hatalmas tömeg várta a mentőakció végét.

Ian Wiese, a Geographe Marine Research bálnavédelmi csoport munkatársa elmondta, hogy több mint 100 önkéntes volt a helyszínen. „Próbálták őket vigasztalni, és igyekeztek megbizonyosodni arról, hogy a fejük kint van a vízből és lélegeznek” – mondta Wiese az Australian Broadcasting Corp. (ABC) televíziónak.

Tavaly júliusban több mint 50 gömbölyű fejű delfin pusztult el, miután partra vetődtek a nyugat-ausztráliai tengerparton. Mivel ezek az állatok közösségben élnek és mozognak, ha egy bálna bajba kerül és partra vetődik, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem szerint gyakran a többi is követi. Az állam 1996-ban tapasztalta meg a legnagyobb számú partra sodródást Dunsborough közelében, amikor 320 gömbölyűfejű delfin vetődött partra.

Bár magyar nyelvterületen az állat „gömbölyűfejű delfin” néven honosodott meg, más nyelvterületeken pilótabálnának nevezik.

Rovatok