Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vettek egy 16 éves iszlamista fiatalt, aki bombatámadásra készülhetett a párizsi olimpián

2024. április 25., csütörtök 10:20

A francia hatóságok őrizetbe vettek egy 16 éves fiatalt, aki saját bevallása szerint terrortámadást akart elkövetni az idén nyáron, Párizsban rendezendő olimpián.

A hetekkel ezelőtt történt moszkvai iszlamista terrortámadás miatt már korábban megemelték a terrorkészültséget Franciaországban. A hatóságok nagy erőkkel készülnek az olimpiára is, mivel attól tartanak, hogy akár ott is sor kerülhet egy terrorcselekményre (például a megnyitóünnepségen).

A hatóságok most egy 16 éves fiatal férfit vettek őrizetbe amiatt, hogy a közösségi médiában azt írta:

létre akar hozni egy robbanó övet, és fel akarja robbantani magát, hogy mártírként halhasson meg.

A fiatalt még kedden, a szülei otthonában vették őrizetbe. A francia BFMTV szerint a rendőrök átkutatták a házat, ahol több olyan, kézzel írott papírt is találtak, amelyen a fiatal arról írt, hogy az Iszlám Államot támogatja. A rendőrség szóvivője közölte:

egyelőre nyomoznak azzal kapcsolatban, hogy a fiatal tényleg komolyan gondolta-e a terrortámadás elkövetését. 

Korábban Emmanuel Macron francia elnök is azt mondta: ha veszélyt látnak, akkor lehet, hogy változik a július 26-i megnyitóesemény programja. Jelen állás szerint egy nagyobb parádéra készülnek, nagyjából 10 500 olimpikonnal és 160 csónakkal a Szajnán, egy több kilométeres útvonalon.

A francia elnök azt mondta: ha veszélyt észlelnek, akkor lehet, hogy az Eiffel-torony közelében lévő Trocadero térre vagy a Stade de France stadionba helyezik át az ünnepséget – írta a Sky News.

Rovatok