Index Vakbarát Hírportál

Történelmi győzelmet aratott a Munkáspárt a briteknél, Rishi Sunak üzenetet kapott

2024. május 3., péntek 12:07

Rossz estéjük volt a toryknak az angliai időközi választásokon csütörtökön, mivel a Munkáspárt bevette Blackpool South választókerületet, és több helyi választási győzelmet ért el a Konzervatív Párttal szemben. A konzervatívok elnöke kiábrándítónak nevezte az eredményeket, amelyek a Munkáspárt vezetője szerint „közvetlen üzenetet” jelentenek Rishi Sunaknak a választók részéről, miszerint „változást akarnak”.

Az Egyesült Királyságban a Munkáspárt (angolul Labour Party) megszerezte a Blackpool South választókörzetét a konzervatívoktól egy időközi választáson. Keir Starmer pártja Anglia-szerte nyerésre áll a közvélemény-kutatások szerint.

Richard Holden, a brit Konzervatív Párt (toryk) elnöke „kiábrándítónak” nevezte az angliai helyi választások eddigi eredményeit, és azt mondta, hogy pártjának el kell kezdenie beszélni eredményeiről és „jövőképéről”.

Annak ellenére, hogy a következő hat hónapban várhatóan általános választásokat írnak ki, a BBC-nek nyilatkozva elmondta: „összességében csalódást keltő este volt számunkra, de ez az, amit a kormányzás félidejében lévő pártoktól elvárhatunk”.

A Rishi Sunak brit politikus vezette Konzervatív Párt rosszabb szereplésre számíthat a helyhatósági választásokon, ráadásul az eddig megvédett mandátumok felét elvesztette. Sok eredmény még várat magára.

A konzervatívok több mint 120 tanácsi helyet és három tanács irányítását veszítették el, míg a munkáspártiak 52 tanácsi helyet szereztek.

John Curtice professzor, választási szakértő szerint a toryk 500 tanácsost veszíthetnek, ami a párt „40 éve egyik, ha nem a legrosszabb” teljesítménye. Utoljára 2021-ben harcoltak meg ezekért a helyekért, amikor a toryk profitáltak a brit vakcinák bevezetésének sikeréből.

A párt továbbra is abban reménykedik, hogy a Tees Valley-ben és West Midlandsben tartandó polgármester-választáson pénteken és szombaton jó eredménnyel szerepelnek. Mindkét konzervatív jelölt – Ben Houchen és Andy Street – elhatárolódott a kampány során a pártjukat jelképező márkajelzéstől, és inkább személyes hitvallásukra és a hivatalukban elért eredményeikre összpontosítottak. Mindkettőjük elvesztése súlyos csapás lenne Rishi Sunak miniszterelnök számára, és további nyomást gyakorolna a vezetésére.

További kilenc polgármester-választás zajlik, többek között Londonban, Greater Manchesterben és Liverpool város régiójában. Kelet-Közép-Angliában, Észak-Keleten, valamint Yorkban és Észak-Yorkshire-ben szintén először választanak polgármestert. Máshol 37 rendőrségi és bűnügyi biztost választanak Angliában és Walesben. A szavazatok összeszámlálása a tanácsok többségében még tart, a végleges eredmények vasárnapig várhatóak.

Közvetlen üzenet a miniszterelnöknek: változást akarnak

A Blackpool Southban tartott időközi választást Scott Benton volt konzervatív képviselő lemondása váltotta ki, akit felfüggesztettek a pártból, miután lebukott egy lobbizási ügyben. A munkáspárti jelölt, Chris Webb 3690 fős többséggel győzte le a konzervatív David Jonest a választókerületben, amelyet korábban 1997 és 2019 között a munkáspártiak vezettek.

A blackpooli eredmény – 26 százalékos fordulat a Munkáspárt javára – a harmadik legnagyobb eredmény volt 1945 óta az időközi választásokon, a brit Munkáspárt vezetője szerint „közvetlen üzenetet” jelent Rishi Sunaknak a választók részéről, miszerint „változást akarnak”.

A Blackpoolban elért eredmény Starmer szerint egy „szeizmikus győzelem” és „az este legfontosabb eredménye”. „Ez nem csak egy kis üzenet volt, nem csak mormogás, hanem Blackpool kiáltása – változást akarunk” – tette hozzá.

És Blackpool az egész ország nevében beszél – ez azt jelenti, hogy most már elegünk van

– jelentette ki a brit Munkáspárt vezetője.

A konzervatívok abban bíznak, hogy Ben Houchen, a brit Lordok Házának tagja, Tees Valley polgármestere megtartja pozícióját, az eredmény a déli órákban várható. A legtöbb polgármester-választás – köztük a londoni, ahol a munkáspárti Sadiq Khan harmadik mandátumára pályázik – eredménye szombaton derül ki.

A munkáspártiak örülhetnek, hogy visszaszerezték az irányítást a kulcsfontosságú tanácsi célpontok – Hartlepool, Thurrock, Rushmoor és Redditch – felett, hiszen ezeken a területeken szeretnének győzni az idei általános választásokon. A jelentős muszlim lakossággal rendelkező területeken azonban vannak arra utaló jelek, hogy a Munkáspárt Gázával kapcsolatos álláspontja árt a pártnak. Oldhamben, ahol két munkáspárti tanácsos kilépett a pártból Gáza miatt az év elején, a Munkáspárt elvesztette a tanács irányítását. Pat McFadden munkáspárti képviselő, a párt országos kampánykoordinátora elismerte, hogy a Közel-Kelettel kapcsolatos „erős érzelmek tényezőt jelentettek” a veszteségekben.

A Reform UK brit euroszkeptikus politikai párt – amit Nigel Farage és a Brexit Párt politikusai alapítottak – jól teljesít azokon a területeken, ahol jelölteket állított, sőt, majdnem megelőzte a torykat a második helyen Blackpool Southban. Richard Tice, a párt vezetője szerint az eredmények azt mutatják, hogy „gyorsan a Munkáspárt valódi ellenzékévé válhatnak”. A Zöld Párt szintén jól teljesít, és rekordszámú tanácsosra számíthat. A Liberális Demokraták eddig szerény eredményt értek el.

Rovatok