Index Vakbarát Hírportál

Mintha a tálibok építenék újjá a New York-i ikertornyokat – nem csillapodik a belgrádiak dühe

2024. május 6., hétfő 20:04

Óriási felháborodást váltott ki Szerbiában, hogy Donald Trump veje építené újjá a védelmi minisztérium 1999-ben lebombázott, és még mindig romokban álló épületét, illetve a létesítmény környékét.

Jared Kushner az előrehaladott tárgyalások alapján 99 évre kapna használati jogot az egykori védelmi minisztérium romos maradványainak és a környező ingatlanok telkére, amelyen luxusszállodát, magas színvonalú lakóépületeket és egy múzeumot tervez építeni.

A védelmi minisztériumot – más létesítményekkel együtt – a NATO bombázta le 1999-ben, és ezzel megakadályozta a koszovói vérontás további terjedését.

A belgrádi ingatlanfejlesztés bevételének 22 százaléka – a megállapodástervezet alapján – a szerb államot illeti meg.

Olyan, mintha a tálibok építenék újjá a 2001-ben, a két eltérített utasszállító becsapódásával földig rombolt Világkereskedelmi Központ ikertornyait – háborognak sokan Szerbiában.

A belgrádi tervek szerint teljesen eltüntetik a bombázásban megsérült épület maradványait, amelyek mementóként emlékeztetnek – igaz, csak a szerbek szenvedésére. A helyén és környékén egy Trump Tower stílusú, luxuslakásokból, -üzletekből, -szállodából és egy emlékmúzeumból álló új negyed épülne.

A projektben részt kíván venni Mohamed Alabbar, akinek a nevéhez a világ legmagasabb épülete, a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa, a Kalifa-torony kötődik, és aki a Gulf Business értesülései szerint már márciusban elkezdett tárgyalni Kushnerrel.

Pozitívan tekintek az együttműködésre

nyilatkozta Alabbar a Reutersnek, és hozzátette: „izgatottan várom a csúcskategóriás fejlesztéseket”. Az esetleges partnerség elemeit nem részletezte, sőt azt sem tartotta kizártnak, hogy az együttműködés esetleg zátonyra fut.

Az emírségekbeli üzletember egyébként javában építi a Belgrade Waterfront, a Belgrád a vízparton-negyedet – ehhez lesz hasonló a rákosrendezői maxi-Dubaj is –, ezzel párhuzamosan azonban a jelek szerint Donald Trump vejével is szövetkezne.

Izgatott várakozás

A védelmi minisztérium körüli ingatlanfejlesztésnek nagy a visszhangja Szerbiában. Nem tapsolnak neki.

Hallott már valaki olyan helyről, amit lebombáztak, emberek haltak meg, majd a helyére jakuzzikat és kaszinót építenek?

– méltatlankodott egy igazán szemléletes példával egy ellenzéki politikus, aki az elsők között szivárogtatta ki még februárban az építkezés tervét.

Az Aleksandar Jovanović Ćutához eljutott dokumentumok szerint a tárgyalások 2022 óta folynak, és azóta már jelentős előrelépések történtek. Tavaly Kushner két céget alapított Delaware államban, és ezek lesznek a csaknem egy évszázados bérleti szerződés haszonélvezői.

A megszellőztetett tervek megjelenése után már Trump veje sem titkolta céljait, és az X-en osztott meg néhány látványtervet ingatlanfejlesztési elképzeléseiről az albán tengerparton és a szerb főváros szívében.

Excited to share some early design images for development projects we have been creating for the Albanian coast and downtown Belgrade. @nytimes @business pic.twitter.com/o0HIYLkZWV

— Jared Kushner (@jaredkushner) March 15, 2024

„Izgatottan osztok meg néhány részletet a kezdeti tervekről” – írta Kushner.

A petíció

A köznyelvben csak „vezérkarként” emlegetett épület egykor a már megboldogult Jugoszlávia katonai hírszerzésének központja is volt. Sok szerb számára a romok emlékeztetnek a NATO bombázásaira, amelyek katonai és politikai célpontok ellen irányultak Szerbiában, Montenegróban és Koszovóban azzal a szándékkal, hogy megfékezzék Szlobodan Milosevics elnök etnikai tisztogatását, azaz a koszovói vérfürdőt.

A többszintes épület maradványai a városközpont fontos útkereszteződésében találhatók.

A leomlott betonszerkezet évtizedek óta érintetlen annak ellenére, hogy a szerb kormány és a külügyminisztérium tőszomszédságában nyugszik.

Donald Trump – akkor még ingatanmágnásként – már 2013-ban szemet vetett a romokra, amelyeknek a helyén luxusszálloda építése iránt érdeklődött.

Az elképzelést négy éve melegítette fel Richard Grenell, aki Trump elnöki ciklusa alatt szerbiai és koszovói megbízott volt.

Az ötlet azonban nem nyerte el a szerbek tetszését. Eddig huszonkétezren írták alá azt a petíciót, amelyben a projekt leállítását követelik.

(Borítókép:  A jugoszláv védelmi minisztérium épülete. Fotó:  Medin Halilovic / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok