Index Vakbarát Hírportál

Súlyos kijelentést tett az Egyesült Államok: Izrael megsérthette a nemzetközi jogot

2024. május 11., szombat 09:52

Az Egyesült Államok szerint Izrael a gázai háború során egyes esetekben a nemzetközi humanitárius jogot megsértve használhatott amerikaiak által szállított fegyvereket. Hozzátették, hogy bár a kormányzat nem tud konkrét amerikai fegyvereket az egyes izraeli csapásokhoz kapcsolni, azonban a harctéren tapasztaltak – beleértve a polgári áldozatok magas számát – jelentős kérdéseket vetnek fel az izraeli hadsereg gyakorlatával kapcsolatban. Fontos, hogy a jelentés nem mondja ki, hogy Izrael megsértette volna azokat a feltételeket, amelyek alapján amerikai fegyvereket használhat a gázai offenzíva végrehajtásához.

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának jelentése – amely nemzetbiztonsági memorandum néven ismert – szerint

„megalapozottan feltételezhető”, hogy Izrael az USA által szállított fegyvereket kötelezettségeivel „összeegyeztethetetlen” módon használta.

Hozzátették azonban, hogy az amerikai kormányzat nem rendelkezik „teljes körű információkkal” az értékeléshez. A jelentést némi késedelemmel, pénteken nyújtották be a kongresszusnak.

A Fehér Ház által elrendelt felülvizsgálat azt kutatta, hogy Izrael – hat másik, konfliktusban részt vevő országgal együtt – hogyan használta fel az Egyesült Államok által szállított fegyvereket a tavalyi év eleje óta.

Bár a jelentés megrovásban részesített egyes gázai izraeli műveleteket, a készítői nem mondták ki egyértelműen, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hadjárata megsértette a nemzetközi jogot.

A jelentés szerint Izraelnek „rendkívüli katonai kihívással” kellett szembenéznie a Hamász elleni gázai harcban. A dokumentum megállapította, hogy az amerikai fegyverek jogszerű használatának betartására vonatkozó, Izraeltől kapott biztosítékok „hitelesek és megbízhatóak”, így a fegyverszállítások folytatódhatnak.

A dokumentum kimondja, hogy mivel a Hamász „a polgári infrastruktúrát katonai célokra, a civileket pedig emberi pajzsként használja”, gyakran „nehéz meghatározni a helyszínen, egy aktív háborús övezetben”, hogy melyek a legitim célpontok.

Tekintettel arra, hogy Izrael jelentős mértékben támaszkodik az Egyesült Államokban gyártott védelmi eszközökre, észszerű annak megállapítása, hogy az izraeli biztonsági erők 2023. október 7. óta olyan esetekben használtak védelmi felszereléseket, amelyek nincsenek összhangban a nemzetközi humanitárius jog kötelezettségeivel vagy a polgári károk enyhítésére kialakult legjobb gyakorlatokkal

– olvasható a nemzetbiztonsági memorandumban.

Hozzátették, hogy „Izrael rendelkezik a tudással, tapasztalattal és eszközökkel a katonai műveletek során a polgári károk enyhítésére szolgáló legjobb gyakorlatok alkalmazásához”, de „a helyszíni eredmények, beleértve a polgári áldozatok magas számát, jelentős kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az IDF minden esetben hatékonyan alkalmazza-e ezeket”.

az ENSZ és a humanitárius szervezetek „következetlennek,

hatástalannak és nem megfelelőnek” minősítették a polgári károk enyhítésére irányuló izraeli erőfeszítéseket.

A külügyminisztérium megállapította, hogy Izrael a konfliktus kezdeti hónapjaiban nem működött együtt teljes mértékben az Egyesült Államok azon erőfeszítéseivel, hogy „maximalizálja” a Gázába irányuló humanitárius segélyeket, ez a helyzet azonban megváltozni látszik. „Jelenleg nem látjuk úgy, hogy az izraeli kormány megtiltaná vagy más módon korlátozná az amerikai humanitárius segélyek szállítását vagy kézbesítését” – áll a jelentésben.

A dokumentum egyik szerzője, David Satterfield, az Egyesült Államok korábbi törökországi nagykövete a BBC-nek elmondta, hogy a jelentés az első ilyen jellegű anyag, és hogy az Egyesült Államok továbbra is „figyelemmel kíséri” az izraeli intézkedéseket. „Ez egy olyan konfliktus, amelyhez foghatót még nem látott a világ. Megpróbáltuk figyelembe venni mindezeket a tényezőket, hogy egy nagyon őszinte, ugyanakkor hiteles ítéletet hozzunk” – tette hozzá David Satterfield.

Amerikai–izraeli nézeteltérés, középpontban Rafah

Izrael katonai hadjáratot indított a Gázai övezetben a Hamász ellen, válaszul a csoport 2023. október 7-i dél-izraeli támadására, amelynek során mintegy 1200 embert öltek meg, és 252 embert ejtettek túszul. A terület Hamász vezette egészségügyi minisztériuma szerint azóta több mint 34 900 ember halt meg Gázában.

Az amerikai külügy vizsgálati eredményei napokkal azután kerültek nyilvánosságra, hogy Joe Biden amerikai elnök nyilvánosan megfenyegette Izraelt, hogy visszatart bizonyos bombákat és tüzérségi lövedékeket, ha az ország folytatja a támadást Rafah, a Hamász utolsó gázai erődítménye ellen, ahol több mint egymillió palesztin él.

Nem sokkal a jelentés közzététele előtt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította Biden elnök figyelmeztetéseit, hogy a rafahi hadművelet átlépné a „vörös vonalat”, és jelezte, hogy Izrael „egyedül áll ki”, ha szükséges.

Az ENSZ szerint hétfő óta több mint 80 ezer ember menekült el Rafahból, az izraeli tankok pedig a jelentések szerint folyamatos bombázások közepette a lakott területek közelében állomásoznak. Az izraeli csapatok a művelet kezdetén átvették az ellenőrzést, és lezárták az Egyiptom felé vezető rafahi átkelőt, azonban az ENSZ szerint túl veszélyes volt a személyzet és a teherautók számára, hogy elérjék az Izrael felé újra megnyitott Kerem Shalom átkelőhelyet.

(Borítókép: A rafahi határnál állomásozó izraeli tüzérségi csapatok támadást indítanak a Gázai övezet déli része ellen Izraelben 2024. május 08-án. Fotó: Mostafa Alkharouf / Anadolu / Getty Images)

 

Rovatok