Index Vakbarát Hírportál

Hajtóvadászat indult Franciaországban: több száz rendőr üldözi a megszökött drogbárót

2024. május 14., kedd 18:52

Kedden két francia börtönőr meghalt, három másik súlyosan megsebesült egy rabszállító furgon elleni rajtaütésben a franciaországi Normandiában. A foglyot a bíróságról vitték egy börtönbe, azonban a támadás után megszökött. A francia igazságügyi miniszter szerint a támadók a rendőrökre „nehézfegyverekkel” támadtak, az utánuk folytatott hajtóvadászatban több száz rendőr vesz részt.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, fegyveresek támadtak meg egy börtönkonvojt Franciaországban, két rendőrt megöltek, hármat súlyosan megsebesítettek a rajtaütésben, amelynek célja az volt, hogy a buszon utazó egyik rabot kiszabadítsák.

A rajtaütés 11 óra körül történt az A154-es autópályán, a normandiai Rouen közelében lévő fizetőkapunál, amelyet mindkét irányban lezártak. Az északnyugat-franciaországi Eure megye Incarville településén történt támadásban több személy vett részt, akik két járművel közelítették meg a fogolykonvojt. Egy rendőrségi forrás a francia médiának azt mondta, hogy a rab, akit szállítottak, a támadókkal együtt megszökött. A francia média értesülései szerint a fogvatartott és a támadók egy autóval menekültek el, amelyet később kiégve találtak meg.

Egy rendőrségi forrás elmondta, hogy „több személy” érkezett a konvojt megtámadó két járművel, az egyik támadó megsebesült. A helyszínelők sátrat állítottak fel, és nyomozók járőröznek a környéken – írja a BBC. Az elkövetők utáni vadászatban több száz rendőr vesz részt. Gérald Darmanin francia belügyminiszter az X-en azt írta: „Minden eszközt bevetnek a bűnözők felkutatására. Utasításomra több száz rendőrt és csendőrt mozgósítottak.”

Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter közölte, hogy összehívja a tárca válságstábját.

Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk a bűncselekmény elkövetőit, hogy igazságot szolgáltassunk a francia nép nevében

– jelentette ki Emmanuel Macron, Franciaország elnöke. A francia vezető szerint a kedd reggeli támadás „mindannyiunkat sokkolt”. Hozzátette: a nemzet a családok, a sérültek és a kollégák mellett áll.

Franciaország soha nem fog meghunyászkodni az erőszak előtt – mondta Gabriel Attal francia miniszterelnök a parlamentben, ahol egyperces csendet tartottak az áldozatokért. „Az elkövetők meg fognak fizetni. Tartozunk ezzel a családjuknak, a szeretteiknek, a börtönőröknek és minden francia állampolgárnak” – tette hozzá a miniszterelnök.

Nehézfegyverekkel támadtak a börtönőrökre

Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter közölte, hogy a támadás egy bírósági épületből egy roueni börtönbe történő átszállítás során történt, a megszökött rab bűntársai „nem haboztak nehézfegyverekkel lelőni a börtönőröket”.

A miniszter közölte, hogy az egyik megölt rendőr feleségét és két gyermekét, kollégája az öt hónapos terhes feleségét hagyta hátra.

A tárcavezető Caenbe tart, hogy találkozzon a megölt tisztek kollégáival. „Gondolataim a másik három, súlyosan sebesült rendőrrel vannak, akiket most kórházban ápolnak” – tette hozzá. „Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk ennek az aljas bűncselekménynek az elkövetőit. Olyan emberek, akik számára az élet nem jelent értéket. Megtaláljuk és a bűncselekménnyel arányos módon megbüntetjük őket” – fogalmazott.

Veszélyes rabnak számított, szigorú kíséretet igényelt

A francia médiában kezdetben Mohamed A néven emlegették az elítéltet, információk szerint a „La Mouche” (a légy) becenevet viseli, és többszörösen elítélték kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények és emberölési kísérlet miatt.

Laure Beccuau párizsi ügyész közölte: az 1994 márciusában született Mohamed Amra szigorú, „hármas szintű” kíséretet igényelt. a múlt héten súlyos rablásért ítélték el, és egy halálhoz vezető emberrablási ügyben is vádat emeltek ellene.

A harmincéves Mohamed Amra többszörösen büntetett előélete miatt nagyon szigorú felügyelet alatt állt. A francia igazságügyi hatóságok szerint korábban lopásban találták bűnösnek – és 18 hónapos börtönbüntetését töltötte –, de emellett új vádakkal is szembe kellett néznie, amelyek emberrablással és egy kábítószerrel összefüggő gyilkossággal kapcsolatosak a déli kikötővárosban, Marseille-ben. Éppen az új vádakkal kapcsolatos bírósági tárgyalásra kísérték, amikor a rajtaütés történt. A francia média szerint a férfi befolyásos drogbárónak számít.

Anyja szerint örökre el kellett volna ítélni

A banda által kiszabadított rab, Mohamed Amra édesanyja is megszólalt a kedd reggeli támadásról és az áldozatokról. „Összetörtem, sírtam, annyira rosszul voltam. Hogy lehet így elvenni életeket?” – tette fel a kérdést a szökött drogbáró anyja.

Azt is elmondta, hogy a fia milyen életet élt a börtönrendszerben:

jobbra-balra hurcolták, elszigetelték, ahelyett, hogy egyszer és mindenkorra elítélték volna.

Hozzátette, hogy a fiú soha nem beszélt neki a szökési terveiről. „Nem beszél velem. Ő a fiam, nem beszél velem semmiről sem” – fogalmazott. Elmondta, hogy több börtönben is meglátogatta őt, ahol fogva tartották, de „soha nem árult el semmit. Nem értem.”

Franciaország drogháborúja ismét reflektorfénybe került

Az elítélt szökése ugyanazon a napon történt, amikor a francia szenátus jelentést tett közzé az illegális kábítószer-kereskedelem országos elterjedéséről, és sürgős új intézkedéseket sürgetett a probléma kezelésére. A szenátusi bizottság jelentése szerint a kábítószerüzlet egyre inkább átterjed a kisvárosokra és a vidékre, és erőszakos területi háborúkat vált ki a bandák között olyan területeken, amelyeket eddig érintetlennek tekintettek.

A kereslet és a kínálat egyidejű robbanásával az ország területének egyetlen része és egyetlen társadalmi osztály sincs a kábítószer-bűnözés hatókörén kívül… a kábítószer-kereskedelem mindenhová beszivárog, és ezzel együtt az erőszak is fokozódik. A kábítószer-bűnözés terjedése nem csak a külföldi maffiáknak köszönhető, hanem strukturált és veszélyes francia szervezetek munkája is, amelyek határtalanul tevékenykednek. A vidéki területeken és a közepes méretű városokban a kábítószer-kereskedelem fokozódását az erőszak látványos és nyugtalanító robbanása kíséri, amely a polgárokat valóságos háborús jeleneteknek teheti ki

– áll a kedden közzétett jelentésben.

Nicolas Bessone, Marseille régió ügyésze elmondta, hogy a drogbandák olyan erősek és gazdagok lettek, hogy Marseille városában sikerült beszivárogniuk és korrumpálniuk a bírósági rendszerben dolgozó köztisztviselőket. Tavaly a városban mintegy 50 ember halt meg kábítószerrel kapcsolatos lövöldözésekben. A szenátusi bizottság jelentése szerint a francia drogbandák vezetői közül sokan érinthetetlenek, és külföldről – főként Észak-Afrikából és a Közel-Keletről – folytatják tevékenységüket.

Rovatok