Index Vakbarát Hírportál

Újabb jogsértéssel vádolja Magyarországot az antifa támadásokért elítélt olasz nő apja

2024. május 14., kedd 05:58

Újabb jogsértésnek számít, hogy a Magyarországon fogva tartott olasz Ilaria Salis nem szavazhat a budapesti börtönben a júniusi európai parlamenti választásokon, melyeken az olasz baloldal jelöltjeként viszont indul – hangoztatta a nő apja, Roberto Salis hétfőn.

Roberto Salis kijelentései szerint lánya jelezte, hogy szavazási jogával kíván élni az EP-választásokon. A budapesti Gyorskocsi utcai börtönben azonban azt a választ kapta, hogy mivel külföldi állampolgár, nem tudják neki biztosítani a szavazás lehetőségét.

A tizenöt hónapja előzetes letartóztatásban levő nő Olaszország budapesti nagykövetét értesítette, megoldást sürgetve.

Az emberi jogok világos megsértése zajlik, amelyre az olasz kormánynak kell megoldást találnia

– hangoztatta a nő apja, Roberto Salis.

Felhívását támogatja a Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége (AVS), amely Ilaria Salist listavezetőként jelölte a politikai formáció északnyugat-olaszországi választási körzeteiben. Az AVS közlése szerint az Olasz Baloldal (SI) vezetője, Nicola Fratoianni kedden, a Zöldek főtitkára, Angelo Bonelli jövő hétfőn látogatja meg Ilaria Salist a budapesti börtönben.

A bíróság március 28-án elvetette a védelem kérelmét azzal kapcsolatban, hogy a nő börtön helyett budapesti házi őrizetben tölthesse az előzetes letartóztatás idejét. Salis ügyvédjei fellebbeztek, erre kedden születik döntés.

Az antifa aktivista nőt azzal vádolják, hogy társaival Budapesten utcai támadásokban vett részt, több esetben súlyos testi sérülést okozva.

Minden egy brutális támadássorozattal kezdődött

Mint ismert, tavaly februárban szervezett támadássorozat vette kezdetét Budapest utcáin. Az első incidens február 9-én, csütörtökön történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket. A támadás egy percig tartott, a csoport tagjai ezután elfutottak a helyszínről. A három sértett közül ketten is súlyos, töréses sérülést szenvedtek.

A következő atrocitás másnap, február 10-én történt, akkor Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak.

nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel tömegközlekedéssel, több átszállással is együtt utaztak.

A nőt először január 29-én kísérték a bv. munkatársai a Fővárosi Törvényszék bírája elé. A bilincsben lépdelő nő látványán akkor felháborodott az olasz sajtó, és az ügy addig ment el, hogy a végén már Szijjártó Péternek és Orbán Viktornak is egyeztetnie kellett olasz kollégáikkal. Később Kovács Zoltán államtitkár is megszólalt az ügyben.

Rendkívüli módon még a sajtónak is betekintést engedtek Ilaria Salis cellájába , ugyanis a nő egyik volt cellatársa áldatlan állapotokra panaszkodott az olasz médiának. Több olasz politikus a közösségi oldalán írt véleményt az ügyről. Matteo Renzi korábbi miniszterelnök  egyenesen Orbán Viktornak üzent .

Rovatok