Index Vakbarát Hírportál

Felrobbantották az összeomlott baltimore-i híd legnagyobb darabját

2024. május 14., kedd 07:37

Irányított robbantással távolították el a Baltimore közelében összeomlott híd legnagyobb darabját hétfőn a hídomlást okozó konténerszállító hajó fedélzetéről, ami meghatározó lépés a nagyváros kikötőjének megnyitása felé.

A szakemberek hosszú időn át készültek a műveletre, amellyel a

hajóra zuhant acélszerkezetet sikerült úgy két darabra törni, hogy a konténerszállító szabaddá vált.

A Francis Scott Key híd acélszerkezetének vízbe omlott roncsait az elmúlt hetekben több darabban, óriásdaruk segítségével távolították el a kikötő bejáratát jelentő Patapsco folyó torkolatából, ugyanakkor

a Dali konténerszállítót fogságban tartó mintegy 500 tonna súlyú hídelemet csak robbantással tudták eltávolítani a hajótestről.

Ezt követően a konténerszállító a Dali közeli javítóműhelybe kerül – adta hírül az MTI.

Másodpercek alatt omlott össze a híd

Március 26-án a hajó a kikötőből való elindulást követően meghibásodott és irányíthatatlanná vált, ezért nekisodródott a híd tartópillérjének, ennek hatására az acélszerkezetű, több kilométer hosszú, többsávos autóutat hordozó, 50 méter magas híd másodpercek alatt omlott össze.

A Dali néhány perccel a katasztrófa előtt vészjelzést adott le, ami a hatóságoknak elegendő volt arra, hogy leállítsák a hídra vezető forgalmat, az építményen dolgozó útkarbantartó munkásokat azonban nem sikerült értesíteni. A 8 emberből kettőt sikerült kimenteni a kiérkező hajós mentőegységeknek, hatan viszont a roncsok között életüket vesztették. A hatodik áldozat maradványait múlt héten találták meg.

Baltimore kikötője a hídomlás után teljesen megbénult, majd áprilisban sikerült több átmeneti csatornát nyitni a roncsok között, így a kikötő korlátozott kapacitással működhetett. A híd újjáépítésére ígéretet tett Joe Biden elnök és Wes Moore, Maryland állam kormányzója. A számítások szerint a Francis Scott Key híd leghamarabb 2028 őszére állhat újra a Patapsco folyó öböllé szélesedő torkolatának két partját összekötve.

Rovatok