Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin kinevezte az új kormányát

2024. május 15., szerda 06:26

Rendeletben kinevezte a Mihail Misusztyin vezette új orosz kormány miniszterelnök-helyetteseit és minisztereit kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A kormányalakítás első alkalommal történt a 2020-as alkotmánymódosítás által előirányzott új eljárás szerint. Minden kormánytag jelölését a parlamentben mérlegelték és hagyták jóvá. A jelöltek alsó- vagy felsőházi jóváhagyása után az államfő nem tagadhatja meg a jelölteknek a posztjukra történő kinevezését.

A kormánynak a miniszterelnökön kívül tíz miniszterelnök-helyettes és 21 miniszter tagja. A minisztériumok száma és elnevezése nem változott. Öt miniszter – a belügyi, a külügyi, a védelmi, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős és az igazságügyi tárca vezetője – közvetlenül az elnöknek tartozik beszámolni. A többiek tevékenységét a miniszterelnök irányítja.

A legnagyobb figyelmet idén az a változás keltette, hogy a korábbi első miniszterelnök-helyettes, Andrej Belouszov lett a védelmi miniszter, átvéve Szergej Sojgu posztját, aki az orosz biztonsági tanács titkára lett. A kormányfő első helyettesévé Gyenyisz Manturov korábbi kormányfőhelyettes, valamint ipari és kereskedelmi miniszter lépett elő. Manturov továbbra is az ipart felügyeli majd, tárcavezetői titulus nélkül.

Szergej Lavrov maradt a külügyminisztérium, Vlagyimir Kolokolcev a belügyminisztérium, Konsztantyin Csujcsenko az igazságügyi minisztérium, Alekszandr Kurenkov pedig a rendkívüli helyzetek minisztériumának élén.

Először kapott miniszteri tárcát Anton Alihanov (ipari és kereskedelmi miniszter), Mihail Gyegtyarjov (sportminiszter), Okszana Lut (mezőgazdasági miniszter), Roman Sztarovojt (közlekedési miniszter) és Szergej Civiljov (energiaügyi miniszter). Lut korábban szaktárcája helyettes vezetője volt, a többi négy tisztségviselő pedig kormányzóként tevékenykedett.

Miniszterelnök-helyettessé lépett elő Dmitrij Patrusev volt mezőgazdasági miniszter (az orosz biztonsági tanácsot eddig irányító Nyikolaj Patrusev fia, akiből elnöki tanácsadó lett), valamint a volt közlekedési miniszter, Vitalij Szaveljev.

Putyin emellett kedden az idősebb Patrusev mellett elnöki tanácsadónak nevezte ki Alekszej Gyumint, a tulai régió volt kormányzóját is.

Rovatok