Index Vakbarát Hírportál

Harminc év börtön vár Nancy Pelosi férjének kalapácsos támadójára

2024. május 18., szombat 15:00

Egyelőre 30 év börtönbüntetésre ítélték David DePape-et, aki 2022 őszén kalapáccsal támadta meg Nancy Pelosi akkori demokrata házelnök férjét. A 84 éves férfit eszméletlenre verte, akit hat napig kórházban ápoltak az eset után, és azóta is küzd az eset mellékhatásaival. A férfi elárulta, hogy eredetileg Nancy Pelosira akart támadni, így tette terrorizmusnak minősíthető, tehát lehet ebből még súlyosabb büntetés is.

Harminc év börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki kalapáccsal támadta Nancy Pelosi volt amerikai képviselőházi elnök férjét. David DePape-et novemberben egyhetes tárgyalás után San Franciscóban egy szövetségi tisztviselő elleni támadásért és emberrablási kísérletért ítélték el. A támadás következtében a most 84 éves Paul Pelosi hat napig kórházban feküdt koponyatöréssel és más sérülésekkel – írta meg a BBC.

Nancy Pelosi „nagyon hosszú” büntetés kiszabását kérte DePape-re, szóvivője azt mondta, hogy a család „nem is lehetne büszkébb apjukra és az ő hatalmas bátorságára” a támadás éjszakáján és az ügyben tett tanúvallomásában.

Pelosi házelnök és családja mérhetetlenül hálás mindazoknak, akik szeretetet és imákat küldtek az elmúlt másfél évben, Paul Pelosi folytatja felépülését

– áll a szóvivő az X-en, korábban Twitteren közzétett nyilatkozatában. Az ügyészek azt kérték a bírótól, hogy DePape 40 évet kapjon, de külön állami vádak alapján is életfogytiglani börtönbüntetés vár rá.

Nancy Pelosi „kiiktatása”

A tárgyaláson bemutatott, az esetről készült videón látható, amint a két évtizede az Egyesült Államokban élő, kanadai állampolgárságú DePape 2022. október 28-án kalapáccsal felfegyverkezve betör Pelosi kaliforniai otthonába. DePape Nancy Pelosi után érdeklődött, aki nem volt otthon, amikor a házaspár házában szembeszállt a törvényhozó férjével.

Amikor a rendőrök a segélyhívásra reagálva megérkeztek, Pelosit és DePape-et egy kalapácsot szorongatva találták.

Pillanatokkal később – miután megkérték, hogy dobja el a fegyvert – DePape hirtelen megütötte paul Pelosit, mielőtt a rendőrök a földre kényszerítették. Az egész incidenst rögzítették a rendőrök által viselt testkamerák.

A koponyatörés mellett Pelosi a karján és a kezén is sérüléseket szenvedett. A támadásban háromszor ütötték meg.

Az ítélethirdetés előtt benyújtott levelében Nancy Pelosi felszólította a bíróságot, hogy „nagyon hosszú” büntetést szabjon ki DePape-re, hozzátéve, hogy férjével soha nem tudtak beszélni az esetről.

„Paul és én nem beszéltük meg annak a szörnyű éjszakának az eseményeit – írta. – Paul nem akarja feleleveníteni az éjszaka történéseit, és az orvosok tanácsa szerint a kegyetlen támadás megbeszélése csak felújítaná a traumáját.” A tárgyaláson a sértett azt vallotta, hogy DePape azt mondta, az volt a terve, hogy „kiiktassa” a feleségét, akit a „falka vezetőjeként” emlegetett.

Hatalmas sokk volt, ahogy ránéztem, és láttam a kalapácsot meg a kötözőket. Felismertem, hogy komoly veszélyben vagyok. Próbáltam a lehető legnyugodtabb maradni

– emlékezett vissza a sértett. A támadás után Pelosi elmondta, hogy a következő emléke az volt, hogy egy „vértócsában” ébredt, és hogy kórházba szállították.

Jobboldali összeesküvés-elméletek

Az ítélethirdetés előtt a bíróságnak írt levelében Paul Pelosi azt állította, hogy még mindig a támadás hatásaival küszködik.

Lassan járok, és nehezen tudok egyensúlyozni. Majdnem mindennap fáj a fejem, ami migrénné válik, ha nem kezelik gyorsan. Napközben aludnom kell, és nem bírom az erős fényt vagy a hangos zajokat hosszabb ideig

– írta.

DePape bíróság által kirendelt ügyvédje, Jodi Linker azzal érvelt, hogy ügyfelét jobboldali összeesküvés-elméletek motiválták, amelyekben a vádlott „minden porcikájával” hitt.

Az ügyészek azonban azzal érveltek, hogy DePape-nek „erőszakos terve” volt, megjegyezve, hogy a nyomozóknak azt mondta, hogy van egy „célpontlistája” és terve, hogy betöri Nancy Pelosi térdkalácsát, ha nem fedi fel „az igazságot”. Letartóztatásakor DePape-nél cipzár és ragasztószalag is volt.

A bíróságon kívül DePape fia azt mondta az újságíróknak, hogy apja börtönbüntetése megegyezik a halálbüntetéssel.

Szerintem ez nagyon hosszú idő, mert ha belegondolunk, már majdnem 50 éves. Gyakorlatilag ez egy halálos ítélet

– mondta Sky Gonzalez az Associated Press szerint. A szövetségi vádakon kívül DePape-nek külön állami vádakkal is szembe kell néznie a támadás miatt. Ezek között szerepel betöréses lopás, halálos fegyverrel elkövetett támadás, idősek bántalmazása és gyilkossági kísérlet.

Életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat, ha elítélik. A férfi ártatlannak vallotta magát.

Rovatok