Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Hatalmasat hibáztak Fico testőrei, csak a szerencsének köszönheti az életét

2024. május 22., szerda 19:00

A biztonságpolitikai szakértő szerint bár nehéz felkészülni egy olyan merényletre, ahol az elkövető egyik reggel úgy dönt, hogy megöl egy politikust, szerinte rendszerszintű hibák vezettek oda, hogy nem sikerült meghiúsítani a Robert Fico elleni támadást.

„A szlovák politikai elit közös bűne az, hogy ez a támadás létrejöhetett” – jelentette ki az Index Frontvonal című műsorában Tarjányi Péter a Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatban. A biztonságpolitikai szakértő agyrémnek nevezte a Szlovákiában történteket, és úgy fogalmazott, hogy az egész ország mentális állapotáról mutat valamit, ha valaki így akarja „megoldani” a társadalomban kialakult feszültségeket, politikai nézetkülönbségeket.

Tarjányi úgy látja, a szlovák miniszterelnök ellen elkövetett támadáshoz hibák sorozata vezetett. Szerinte nemcsak a helyszínen tartózkodó testőrök vétettek, hanem az egész biztonsági szolgálati rendszerükkel is baj van. Azt ugyan elismerte, hogy nehéz előzetesen felkészülni egy olyan személy támadására, aki egyik reggel felkel az ágyából, és úgy dönt, hogy aznap megöl egy politikust, de szerinte éppen az ilyen helyzetekre vannak olyan felderítők, akiknek az a dolga, hogy intuitív módon megérezzék, kikre kell egy tömegben jobban odafigyelni.

Tarjányi szerint a testőrök helyzetfelismerő képességével is komoly probléma volt, mert a támadó úgy tudott öt lövést leadni Robert Ficóra, hogy közben a körülötte álló biztonsági személyzet egyetlen tagja sem vetette oda magát.

Tisztában kell lenniük azzal, hogy a védett személy élete fontosabb az övékénél, így nekik nem birkózniuk kell a támadóval ilyen esetben, vagy lelőni őt, mint a hollywoodi filmekben, hanem a saját testi épségükkel megvédeni. Ez nem történt meg, mert öt lövésből öt találat érte Ficót, a testőrei közül viszont senki sem sérült meg. Ez óriási fiaskó

– mondta, majd arra a kérdésünkre, hogy egy ilyen, szomszédunkban történt támadás után Orbán Viktor magyar miniszterelnök védelmét is máshogyan kell-e ellátni, Tarjányi úgy fogalmazott: 

Indokolt lehet egy nagyobb odafigyelés, társadalmi szondázás, de a közvetlen személyi biztosítóknak alapvetően ugyanúgy kell végezniük a munkájukat, mint máskor. Nekik ugyanis mindig a topon kell lenniük, úgy kell készülniük, hogy egy ilyen támadás bármikor bekövezhet.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Magyarországon alapvetően jól működik a rendszer, itthon ugyanis a személyi biztosítást végző szerv és a felderítés közös csapatban dolgozik, Szlovákiában azonban ez nem így van, ott sok esetben elveszhetnek információk két szolgálat között, így szerinte Robert Fico csak a szerencsének köszönheti azt, hogy túlélte ezt a támadást.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép:  Robert Fico 2016. június 28-án. Fotó: Dan Kitwood / Getty Images)

Rovatok