Index Vakbarát Hírportál

Döntött az ENSZ legfelsőbb bírósága: Izraelnek le kell állítania a rafahi offenzívát

2024. május 25., szombat 07:51

A hágai Nemzetközi Bíróság pénteken döntött, Izraelnek azonnal le kell állítania a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban folytatott offenzíváját. Az ENSZ legfelsőbb bírósága döntésében a palesztinokat fenyegető „közvetlen kockázatra” hivatkozik. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyeztet a kormánnyal, azonban információk szerint a kormány valószínűleg nem tesz eleget a bíróság követelésének.

Izraelnek haladéktalanul le kell állítania katonai offenzíváját és minden más olyan akcióját Rafah kormányzóságban, amely a gázai palesztin csoport számára olyan életkörülményeket teremthet, amelyek részben vagy egészben fizikai megsemmisüléséhez vezethetnek – fogalmazott döntésében a Nemzetközi Bíróság.

Izrael tavaly október óta folytat megtorló támadást a Gázai övezetben, amikor a Hamász fegyveresei erőszakos támadást intéztek Izrael ellen, mintegy 1200 embert megölve és több száz túszt ejtve. A támadás váltotta ki a jelenlegi háborút, amelyben a terület Hamász vezette egészségügyi minisztériuma szerint legalább 35 ezer palesztin halt meg Gázában.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök dühösen elítélte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészének lépését, amiért elfogatóparancsot kért ellene és Jahja esz-Szinvár, a Hamász gázai vezetője ellen háborús bűnök miatt. Netanjahu visszautasította, hogy a „demokratikus Izraelt” az általa „tömeggyilkosoknak” nevezettekkel hasonlították össze.

A hágai Nemzetközi Bíróság, az Egyesült Nemzetek Szervezetének elsődleges bírói szerve pénteken úgy döntött, hogy Izraelnek azonnal le kell állítania a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban folytatott offenzíváját. A bíróság arra hivatkozott, hogy a palesztinokat „közvetlen veszély fenyegeti” a tengerparti enklávéban végrehajtott további izraeli katonai támadás miatt.

A bíróság arra is kötelezte Izraelt, hogy nyissa meg a rafahi határátkelőt a humanitárius segélyek bejutása előtt, biztosítsa a nyomozók és tényfeltáró missziók számára a Gázai övezetbe való bejutást, valamint egy hónapon belül tegyen jelentést a bíróságnak az ezen intézkedések alkalmazása terén elért eredményekről.

A bíróság döntései jogilag kötelező erejűek, de maga a Nemzetközi Bíróság nem rendelkezik végrehajtási hatáskörrel. A Gázában fogva tartott túszokkal kapcsolatban Nawaf Salam bíró, a bíróság elnöke hozzátette, hogy a bíróság súlyos aggodalmát fejezi ki a túszok sorsa miatt, és azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátásukra szólít fel.

Izrael várhatóan nem tesz eleget a bíróság követelésének

„Nincs olyan hatalom a világon, amely arra kényszerítene minket, hogy nyilvános öngyilkosságot kövessünk el, mert ez az, amiről szó van, hogy leállítsuk a Hamász elleni háborúnkat” – mondta David Mencer izraeli kormányszóvivő a BBC-nek.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala szerint az elnök telefonon egyeztet a miniszterekkel, de egy magas rangú tisztviselő azt mondta a Politicónak, hogy a kormány valószínűleg nem tesz eleget a bíróság követelésének.

A tisztviselő névtelensége megőrzése mellett nyilatkozva elmondta, hogy 

a miniszterelnök mindvégig világosan megmondta, hogy a Hamász felszámolására irányuló küldetést nem hagyjuk abba, amíg nem értük el a célunkat. És úgy gondoljuk, hogy az egyetlen módja annak, hogy visszakapjuk a túszainkat, ha fenntartjuk a katonai nyomást a Hamászra.

A forrás szerint a bíróság döntése nem általános érvényű, és csak akkor rendeli el a rafahi támadó műveletek leállítását, ha Izrael nem tudja garantálni a polgári lakosság biztonságát. A tisztviselő vitatta a rafahi határátkelő megnyitására vonatkozó utasítást is, azzal érvelve, hogy az átkelőt nem Izrael, hanem Egyiptom zárta le.

Rovatok