Index Vakbarát Hírportál

Száznál is több kutyát mentettek ki egy viadal telephelyéről

2024. május 26., vasárnap 15:41

Több mint 120 kutyát mentettek ki egy viadal telephelyéről az Egyesült Államokban, New Jersey-ben. Az állatokat embertelen körülmények között tartották. Az orvosi vizsgálatok szerint kezeletlen sebek és szúrt sérülések is voltak az ebeken, így állapotuk alapján kifejezetten kutyaviadalra szaporították őket.

Embertelen körülmények között találtak rá a kutyákra egy házkutatáson New Jersey-ben. Az állatokat sivár karámokban és ketrecekben tartották, kültéri kennelekben, nehéz láncokra verve – ismertette Az Én Kutyám az Egyesült Államok Humán Társaságának sajtóközleményét.

A mentési akcióban az állatorvosok is részt vettek, akik már a helyszínen megvizsgálták az ebeket, és megkezdték az ellátásukat. A szervezet szerint a körülmények és a kutyák állapota alapján ezeket az állatokat kifejezetten viadalra szaporították.

A kutyákon kezeletlen sebek vagy már behegedt sérülések voltak.

Mint írták, a viadalos kutyák esetében jellemzőek a szúrt, vágott és harapott sebek, továbbá a zúzódások és a csonttörések. Ha nem ezekbe, akkor valamilyen fertőzésbe, a nagy vérveszteségbe vagy a harc miatti kimerültségbe, illetve sokkba halnak bele. Nem ritka a kiszáradás miatti kimúlás sem. A sérülteken kívül lesoványodott példányok, valamint vemhes és szoptatós nőstények is voltak a helyszínen.

„Megdöbbentő, hogy a kutyaviadalokkal járó szenvedés mértéke mennyire ellentétes azzal, hogy ezek a kutyák mennyire kedvesek és szeretetre éhesek” – mondta Janette Reever, a szervezet állatbűnözési nyomozati programjának vezetője a közleményben. Az állatokat végül egy biztonságos helyre szállították, ahol folytatják kezelésüket.

Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány vezetője szerint Magyarországon még nem sikerült teljesen felszámolni a kutyaviadalokat. Az állatvédő szerint a viadalokkal kéz a kézben jár a prostitúció, a drog és a fegyverek. Az Index és Az Én Kutyám oldal kutyaviadalokról szóló közös riportsorozatot indított.

Rovatok