Index Vakbarát Hírportál

Egy héten belül megkezdi a tárgyalásokat a tűzszünetről Izrael és a Hamász

2024. május 26., vasárnap 17:56

Három, a folyamatról tájékoztatott tisztviselő szerint a diplomaták célja, hogy a jövő héten újraindítsák a tárgyalásokat az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetről, ami újra feléleszti a reményt a gázai harcok befejezésére, miközben Izrael folytatja hadjáratát.

A tisztviselők szerint a hétvégén Párizsban előzetes megbeszéléseket folytatott David Barnea, az izraeli külföldi hírszerző ügynökség, a Moszad igazgatója, William J. Burns, a CIA igazgatója és a katari miniszterelnök, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk, aki az egyik vezető közvetítő Izrael és a Hamász között. A tisztviselők az ügy érzékenysége miatt névtelenséget kértek − írja a The New York Times

Katar, az Egyesült Államok és Egyiptom hónapok óta próbálja rávenni Izraelt és a Hamászt, hogy fogadják el a fegyverszünetet és a fogolycserét, ami segíthetne lezárni a hét hónapja tartó háborút.

A korábbi tárgyalások azonban többször is megszakadtak. A Hamász állandó tűzszünetet akar, amely lehetővé tenné számára, hogy továbbra is ő irányítsa Gázát, míg Izrael azt szeretné, ha a tűzszünet után folytatódhatnának a harcok − hogy kiiktathassa a Hamászt a hatalomból. A másik fő vitapont a legutóbbi fordulóban az volt, hogy miként lehet átmenetet biztosítani a háromfázisú megállapodás különböző szakaszai között.

A tárgyalásokban az egyiptomi és katari tisztviselők közvetlenül a Hamász küldötteivel tárgyaltak, akik nem találkoznak személyesen izraeli vagy amerikai „kollégáikkal”. A legutóbbi tárgyalási fordulót, amelyet Kairóban tartottak, Egyiptom vezette, bár katari tisztviselők is jelen voltak.

Rovatok