Index Vakbarát Hírportál

Palesztinbarát diákok tüntettek a Manchesteri Egyetemen

2024. május 29., szerda 06:14

Palesztinbarát tüntetők elbarikádozták magukat a Manchesteri Egyetem egyik épületében, ami miatt a vizsgákat egy másik helyszínen kellett megtartani.

Palesztinbarát diákok tüntettek a Manchesteri Egyetem egyik épületében – írja a Sky News. Az egyetem szerint az Encampment of Resistance for Palestine nevű szervezethez köthető tüntetők „jogtalanul barikádozták el” a Whitworth Hallt.

Miután a csoport „megtagadta”, hogy elhagyja az épületet, a diákok aznapi vizsgáit egy másik helyszínen tartották meg.

Az egyetem szerint a tüntetők akciója „mélységesen kiábrándító”, és hozzátették, hogy kapcsolatba léptek a Greater Manchester Fire and Rescue-val a tüntetéssel, a barikáddal és ezek kockázataival kapcsolatban, „amelyek jóval túlmutatnak a korábban tapasztaltakon”.

A Whitworth Hallt elfoglalók azt követelik, hogy az egyetem kezdjen tárgyalásokat a BAE Systems brit védelmi vállalattal – amely fegyvereket szállított Izraelnek – a partnerség megszüntetéséről, valamint a Tel Aviv-i Egyetemmel és a Jeruzsálemi Héber Egyetemmel a kapcsolatok megszakításáról. A tüntetők azt is követelik, hogy ne indítsanak fegyelmi eljárást a tüntetéseken részt vevők ellen.

Sorra robbannak ki a palesztinpárti tüntetések

A Gázai övezetben zajló háború elleni tiltakozások közül nem ez volt az első az Egyesült Királyságban. Múlt héten csütörtökön az Oxfordi Egyetem 16 diákját tartóztatta le a rendőrség, miután ülősztrájkot szerveztek az egyetem egyik épületénél Az Oxford Action for Palestine csoport által az interneten közzétett felvételeken az látszik, ahogy a rendőrök lelökik a tüntetőket az irodaház lépcsőjéről.

Palesztinpárti tüntetések zajlanak országszerte az egyetemeken az Egyesült Államokban is. Áprilisban New Yorkban voltak demonstrációk, május elején pedig a Kaliforniai Egyetemen rendeltek el tanítási szünetet, miután éjszaka összeverekedtek a palesztinpárti tüntetők és az Izraelt támogató csoportok, a hónapban pedig több diplomaosztó ünnepséget is megzavartak a tüntetők.

Rovatok